Creditul de 240 de milioane de lei (49 de milioane de euro) a fost preaprobat și este acum în faza aprobării finale, arată BERD. Electrica SA, care deține DEER, va garanta împrumutul.
“Împrumutul va finanța nevoile de lichiditate ale Companiei pentru a acoperi costul crescut al achizițiilor de energie electrică necesare pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelei. Acest lucru va permite Companiei să continue distribuția de energie electrică către consumatorii români fără întreruperi și va permite Companiei să continue investițiile în rețeaua de energie electrică pentru a putea integra o producție suplimentară de energie electrică de surse regenerabile”, arată BERD.
BERD este unul dintre cei mai mari investitori în titluri Electrica S.A., deținând 5,1% din capitalul companiei.
Pe fondul creșterii costurilor cu achiziția de energie electrică necesară acoperirii consumului propriu tehnologic (CPT), generate de creșterea prețului energiei din piață, toate companiile de distribuție au fost nevoite să recurgă la împrumuturi bancare pentru a putea să funcționeze, dar băncile din România au ajuns la limita expunerii lor prudențiale pe sectorul energetic. Tarifele de distribuție, care sunt reglementate de ANRE și sunt plătite în facturi de toți consumatorii, nu acoperă în totalitate creșterea costului de achiziție a energiei pentru CPT.
Distribuţie Energie Electrică Romania (DEER), parte a Grupului Electrica, este cel mai important operator național de distribuţie a energiei electrice din țară, care acoperă 18 judeţe, din trei zone geografice, reprezentând 40,7% din teritoriul României.
Compania își desfășoară activitatea în județele: Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Brăila, Buzău, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Galați, Harghita, Maramureș, Mureș, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Sălaj și Vrancea, oferind servicii pentru peste 3,8 milioane de utilizatori, prin intermediul unei rețele de distribuție de aproximativ 201.082 kilometri.