Electrica vrea să instaleze contoare inteligente la 15% dintre utilizatorii săi în următorii cinci ani

Electrica a propus Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) un plan de implementare a contoarelor inteligente pentru 15% dintre cei 3,7 milioane de utilizatori ai reţelei sale de distribuţie, în următorii cinci ani, a declarat, miercuri, Livioara Sujdea, director executiv de distribuţie din cadrul grupului.
Economica.net - mie, 06 mart. 2019, 12:53
Electrica vrea să instaleze contoare inteligente la 15% dintre utilizatorii săi în următorii cinci ani

ANRE trebuie să avizeze aceste planuri întrucât investiţiile în contoarele inteligente vor fi reflectate integral în tarifele de distribuţie suportate de consumatori.

„Există o legislaţie secundară actualizată pentru dezvoltarea la scară largă a sistemelor de contorizare inteligentă, care a apărut în toamna anului precedent. Toţi operatorii de distribuţie am avut obligaţia să trimitem la ANRE până la mijlocul lunii ianuarie a acestui an propunerile de planuri pentru implementarea sistemelor inteligente de contorizare pe următorii 10 ani”, a spus ea.

Astfel, pentru următorii cinci ani, Electrica a propus instalarea de contoare inteligente la 15% din cei 3,7 milioane de utilizatori, în cele trei regiuni de distribuţie (Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud).

„ANRE a cerut informaţii suplimentare, nu foarte multe. Ne aşteptăm ca în viitorul apropiat ANRE să ne dea un feed-back şi să existe o decizie în ceea ce priveşte propunerile operatorilor de distribuţie”, a adăugat Sujdea.

Potrivit acesteia, Electrica a desfăşurat proiecte-pilot în anii anteriori şi a instalat până acum contoare inteligente la 3% dintre utilizatorii săi.

„Sunt costuri specifice pe care fiecare operator de distribuţie le-a evaluat în urma proiectelor-pilot. Întrucât tehnologia a avansat, ne aşteptăm la costuri suportate la nivelul planificat”, a mai spus reprezentanta Electrica.

Investiţiile în contoarele inteligente se vor recunoaşte integral în tarifele de distribuţie suportate de consumatori, a precizat ea.

Iniţial, în Legea 123/2012, legea-cadru a sectorului energetic, exista obligativitatea ca 80% dintre consumatorii de energie din România să aibă contoare inteligente până în anul 2020, însă ANRE a propus anul trecut modificarea acestei prevederi.

În luna martie a anului trecut, Henorel Soreaţă, vicepreşedinte al ANRE, declara că, în urma proiectelor-pilot, a reieşit că acest lucru nu se poate realiza în orizontul de timp propus de lege.

„În acest moment, termenul de 2020 nu este fezabil. Continuarea procesului de implementare are nevoie de o actualizare a cadrului legislativ primar. ANRE a făcut şi o propunere în acest sens, de modificare a Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, ţinând seama de complexitatea problemelor ridicate la implementarea sistemelor de măsurare inteligente”, a afirmat Soreaţă la momentul respectiv.

Potrivit datelor ANRE, în luna martie 2018 aproximativ 4,8% dintre consumatorii din România, adică un număr de 443.000, deţineau contoare inteligente de măsurare a consumului de energie electrică.

Te-ar mai putea interesa și
Cum va influența alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA economia europeană și implicit pe cea românească
Cum va influența alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA economia europeană și implicit pe cea românească
Analiștii economici au ajuns la concluzia ca politica lui Donald Trump ar influența creșterea inflației la nivel mondial cu circa 1%, implicit și a inflației României, chiar dacă aici......
Se va scumpi livrarea în 2025? Lucian Baltaru, CEO Sameday: Costurile serviciilor de curierat nu au cum să nu crească. Cel mai mare cost este salariul curierului, combustibilul și mașina
Se va scumpi livrarea în 2025? Lucian Baltaru, CEO Sameday: Costurile serviciilor de curierat nu au cum să nu crească. ...
Costurile de livrare a coletelor se vor scumpi în 2025, pe fondul creșterii salariului minim și a introducerii de noi ...
Ce pericol mai reprezintă Ucraina pentru piața agricolă românească
Ce pericol mai reprezintă Ucraina pentru piața agricolă românească
În septembrie, exporturile de produse agricole ale Ucrainei erau la nivelul lui 2021, iar producțiile de cereale din acest ...
De ce plătesc românii dobânzi aproape duble față de restul europenilor
De ce plătesc românii dobânzi aproape duble față de restul europenilor
Plătim în România rate la creditele bancare cu o medie a dobânzilor anuale efective de aproximativ 6.5%, aproape dublu ...