Electrocentrale Bucureşti, compania de stat care administrează termocentralele din Bucureşti şi Constanţa a scos la vânzare pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale, 15 pachete de energie electrică, la preţuri apropiate de cele ale Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, consideraţi în mod tradiţional cei mai ieftini producători.
Compania a scos la vânzare 10 pachete a câte 10.920 MWh fiecare, în bandă, la o putere orară de 5 MW şi alte cinci pachete de câte 21.840 MWh, tot în bandă, la o putere orară de 10 MW. Preţul solicitat este de 165 de lei, cu componenta de injecţie în sistem inclusă, dar fără TVA. În total, compania a scos la vânzare 218 GWh.
Licitaţia va avea loc pe data de 21 martie.
Electrocentrale Buucureşti administrează centralele electrice de termoficare din Bucureşti (CET Bucureşti Vest, CET Sud, CET Progresu, CET Grozavesti, CET Titan), dar şi CET Palas Constanţa. Grupurile Toate centeralee funcţioenază în sistem de cogenerare, alimentând cu energie termică sistemul centralizat de distribuţie din cele două oraşe. Compania primeşte totuşi subvenţie, de la fiecare consumator de energie electrică din România, aşa numită taxă pentru cogenerare eficientă.
Puterea instalată totală este de circa 1.200 MW.
Hidroelectrica, considerat în mod tradiţional cel mai ieftin producător de energie electrică din România, a reuşit să vândă energia produsă la un preţ de 157 de lei MW, dar jumătate din licitaţiile programate în această săptămână nu şi-au găsit cumpărători, chiar dacă ptreţul este aproape de costul de producţie. Pe de altă parte, Nuclearelectrica, celălalt mare producător ieftin de energie electrică, a lansat tot în această săptămână la vânzare, pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale, o ofertă de vânzare de electricitate la preţul de 163 de lei MWh, cu tot cu componenta de injecţie în reţea, foarte aproape de preţul de producţie. Este adevărat că este vorba despre o cantitate uriaşă, de 2,3 TWh, la o putere orară de 130 MW, care va fi livrată în următorii doi ani.