Electrocentrale Bucureşti a semnat un contract de mentenanţă cu General Electric Global Services

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică din România, a semnat luni un contract de service şi mentenanţă în valoare de 5,65 milioane de euro cu General Electric Global Services GmbH, divizia de service a companiei americane General Electric (GE), potrivit unui comunicat al ELCEN, remis, luni, AGERPRES.
Economica.net - lun, 22 aug. 2016, 11:19
Electrocentrale Bucureşti a semnat un contract de mentenanţă cu General Electric Global Services

Contractul intră în vigoare la 9 septembrie şi vizează lucrări de service şi mentenanţă a turbinei cu gaz din centrala cu ciclu combinat Bucureşti Vest.

‘Turbina cu gaz joacă un rol esenţial în funcţionarea centralei cu ciclu combinat de la Vest, în activitatea ELCEN, ca urmare a gradului său ridicat de eficienţă. Ne bucurăm că vom colabora cu experţi în domeniu, fabricanţii originali ai turbinei cu gaz, în asigurarea serviciilor de mentenanţă ale turbinei, garantând astfel siguranţa furnizării unui serviciu de calitate în alimentarea cu energie termică a consumatorilor bucureşteni’, a declarat directorul general al ELCEN, Marcel-Octavian Nicolăescu, citat în comunicat.

Contractul se derulează pe o perioadă de şase ani şi se ridică la 5,65 milioane de euro, preţ fix stabilit pentru toată perioada derulării contractului. General Electric Global Services a participat la licitaţia deschisă online, anunţată şi desfăşurată de ELCEN în perioada mai – august 2016, şi a fost declarată câştigătoare la începutul acestei luni. La licitaţia desfăşurată prin intermediul SEAP s-au depus două oferte.

Astfel, în conformitate cu obligaţiile contractuale, timp de şase ani, General Electric Global Services va asigura toate activităţile de service şi mentenanţă (monitorizarea continuă a funcţionarii turbinei, intervenţii operative, revizii anuale care să prevină eventuale incidente, recondiţionări ale pieselor de schimb etc.) a turbinei cu gaz din centrala cu ciclu combinat de la CTE Bucureşti Vest, precizează oficialii ELCEN.

‘Demararea activităţii dintre General Electric Global Services şi ELCEN reprezintă un pas important în cadrul relaţiilor de colaborare. Cu această ocazie, ELCEN intră în rândul marilor companii producătoare de energie din România care beneficiază de servicii tehnice de specialitate ale GE pentru asigurarea disponibilităţii maxime de funcţionare şi a parametrilor de calitate, contribuind astfel la competitivitatea ELCEN în sectorul energetic’, a afirmat, la rândul său, directorul general al General Electric Power Services pentru Europa Centrală, Adolf Roesch.

Turbina cu gaz de la CTE Bucureşti Vest funcţionează din 2009 şi este fabricată de General Electric, firma-mamă a General Electric Global Services.

Centrala cu ciclu combinat de la CTE Bucureşti Vest, o investiţie de 160 de milioane de euro, a intrat în exploatare comercială în 2009 şi este, la ora actuală, cea mai nouă şi performantă unitate de cogenerare a ELCEN. Centrala alimentează cu apă caldă şi căldură, în principal, cartierele de locuinţe din Drumul Taberei, Militari şi Crângaşi şi livrează energie electrică în Sistemul Energetic Naţional. Unitatea de cogenerare de înaltă eficienţă este compusă dintr-o turbină cu gaze de 143 MW, un cazan recuperator cu ardere suplimentară şi o turbină cu abur de 60 MW, sarcina termică produsă fiind de 170 Gcal/h.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică România, asigurând 90% din consumul din Capitală şi 40% la nivel naţional. Totodată, societatea generează 4,8% din energia electrică produsă în România. În 2015, ELCEN a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 1,5 miliarde de lei şi un profit brut de 141 milioane de lei.

General Electric Global Services este divizia de service a grupului american General Electric. Fondată în 1892, General Electric (GE) reprezintă unul dintre cele mai mari grupuri de companii americane specializate în diverse domenii, printre care şi furnizarea de echipamente şi servicii energetice.

Grupul de companii este prezent în România din 1984, deţinând două fabrici, în Bucureşti şi Ploieşti. Odată cu preluarea diviziilor energetice din cadrul Alstom, în 2015, GE şi-a trecut în portofoliu încă o fabrică în Capitală, unde produce componente de generatoare pentru industria energetică.

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Gross, CEO Penny: Consumatorul român pune un accent puternic pe sustenabilitate și pe confortul oferit de cumpărăturile online
Daniel Gross, CEO Penny: Consumatorul român pune un accent puternic pe sustenabilitate și pe confortul oferit de cumpărăturile ...
Discounterul german Penny, numărul doi pe acest segment al retailului alimentar după Lidl, plănuiește și pentru anul viitor 35-40 de noi magazine și inaugurarea unui noi depozit în......
Retrospectiva anului – record 2024: Cele mai spectaculoase imagini de pe șantierele de autostrăzi și cale ferată
Retrospectiva anului – record 2024: Cele mai spectaculoase imagini de pe șantierele de autostrăzi și cale ferată
2024 a marcat mai multe premiere și recorduri în infrastructura de transport din România. Un pasionat de infrastructură, ...
Franţa – Două focare de gripă aviară au fost confirmate la doar câteva zile după ce autoritățile au anunţat că ţara nu mai este afectată de virus
Franţa – Două focare de gripă aviară au fost confirmate la doar câteva zile după ce autoritățile au anunţat ...
Franţa a confirmat la două ferme avicole focare de gripa aviară, la câteva zile după ce oficialii au anunţat că ţara ...
Rusia a avansat cu aproape 4.000 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024 (analiză AFP/ISW)
Rusia a avansat cu aproape 4.000 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024 (analiză AFP/ISW)
Rusia a avansat cu aproape 3.985 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024, de aproape şapte ori mai mult decât în 2023 ...