Electrocentrale Bucureşti, furnizorul de apă caldă şi căldură al Capitalei, a trecut pe pierdere în 2018. Care au fost cauzele
Elcen a înregistrat o pierdere netă de 18,27 milioane de lei în 2018, de la un profit de 35,9 milioane de lei în anul precedent. Cifra de afaceri a fost şi ea mai mică, de 1,65 miliarde de lei, comparativ cu cele 1,73 miliarde în 2017.
“Cifra de afaceri pe 2018 este raportată sub rezerva că, până la data prezentei, nu s-a înregistrat valoarea supracompensării activităţii de cogenerare de înaltă eficienţă, valoare ce urmeaza a fi comunicată de ANRE
până la finalizarea Situaţiei Financiare Anuale”, precizează compania.
Compania a produs mai puţină electricitate şi energie termică în 2018 comparativ cu anul precedent. Producăţia de energie electrică a fost de 2,59 TWh anul trecut (2,84 TWh în 2017), iar cea de energie termică de 4,53 milioane Gigacalorii (4,67 milioane Gcal în 2017).
Citeşte şi:
Firea rămâne bună de plată chiar dacă RADET dă faliment. Primăria ar putea fi executată silit cu până la 3,7 miliarde de lei
Oficialii companiei spun că există mai multe cauze independente de companie, care au generat pierderile, printre care vremea mai blândă şi creşterea costurilor cu emisiile-centralele Elcen produc energie electrică şi termică din combustibili fosili (pereponderent gaze) şi sunt obligate să cumpere certificate de emisii.
“Precizăm că valoarea aferentă pierderii nete înregistrate în 2018 a fost determinată de temperaturile mari înregistrate în ianuarie-februarie 2018 comparativ cu cele din aceeaşi perioadă a anului 2017, condiţiile meteo având un impact major asupra activităţii noastre. Mai mult decat atât, trendul ascendent al preţului gazelor care in octombrie 2018 era cu aproximativ 15% mai mare, precum si cel al certificatelor CO2 care în septembrie 2018 era de 25 eur/t CO2 faţă de aproximativ 8 eur/t CO2 în luna ianuarie a aceluiaşi an (a crescut de peste trei ori), au influenţat semnificativ această valoare”, ne-au transmis reprezentanţii companiei.
Elcen administrează cele patru centrale electrice de termoficare (CET) din Bucureşti, Vest, Sud, Progresu şi Grozăveşti. Centralele Elcen au o putere instalată electrică de aproape 1.300 MW şi o capacitate de generare a energiei termice de aproape 4.100 Gcal/oră.