‘Potrivit proiectului de divizare publicat în Monitorul Oficial, societatea se va diviza prin desprinderea din ELCEN, care va continua să existe, a unor părţi din patrimoniu şi transmiterea acestora către două noi societăţi – Societatea Electrocentrale Constanţa SA, respectiv Societatea Electrocentrale Titan SA’, se menţionează într-un comunicat al ELCEN.
Proiectul de divizare a fost publicat în Monitorul Oficial din 4 iunie.
‘Divizarea va fi urmată de transferul integral al acţiunilor Electrocentrale Bucureşti şi Electrocentrale Constanţa în portofoliul autorităţilor locale. Pe agendă se mai află fuziunea cu RADET, odată ce Regia Autonomă se va transforma în societate comercială. În urmă fuziunii, vom avea un punct comun privind strategia de dezvoltare a SACET-urilor (sistemul centralizat de energie termică – n. r.), urmărind creşterea eficienţei şi optimizarea costurilor, ţinând cont de nivelul de suportabilitate al consumatorilor finali. În acelaşi timp, SACET-urile vor putea să dezvolte strategii comerciale de fidelizare a consumatorilor racordaţi la sistem, precum şi de reconectare a celor care au luat decizia de a folosi centrale proprii, pe gaz natural’, a declarat directorul general al ELCEN, Gabriel Ignat.
În urma divizării, ELCEN va deţine Centrala Termoelectrică Vest, Centrala Termoelectrică Sud, Centrala Termoelectrică Grozăveşti, Centrala Termoelectrică Progresu şi Uzina de Reparaţii, precum şi alte bunuri/active care nu vor fi alocate noilor societăţi, prevăzute în proiectul de divizare.
Electrocentrale Constanţa, societate nou-înfiinţată, va deţine Centrala Termoelectrică Palas şi reţelele de transport al energiei termice ce deservesc oraşul Constanţa, precum şi alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN.
Electrocentrale Titan va deţine Centrala Termoelectrică Titan şi Centrala Termoelectrică Fântânele, precum şi alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN.
ELCEN a fost înfiinţată la data de 18 decembrie 2002, ca filială a Termoelectrica, prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. În prezent, Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, este principalul acţionar al ELCEN, deţinând peste 90% din acţiunile companiei.
ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Bucureşti (85%) şi din România (40%). Societatea asigură şi 7% din energia electrică produsă la nivel naţional.
În 2013, ELCEN a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 1,7 miliarde de lei (380 milioane de euro) şi un profit net de 51 milioane de lei (11,7 milioane de euro).
La sfârşitul lunii martie, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a schimbat conducerea ELCEN, desemnându-l în funcţia de director general pe Gabriel Ignat.