Grupul Electrolux va folosi creditul de la BEI pentru activități de cercetare, dezvoltare și inovare axate pe economii în centrele din Italia, Suedia, Germania, Polonia și România.
Finanțarea va permite Electrolux să dezvolte aparate avansate pentru prepararea alimentelor, conservarea alimentelor, îngrijirea țesăturilor și îngrijirea vaselor, îmbunătățind totodată tehnologiile digitale pe toate platformele de produse. Acest sprijin va sprijini cercetarea de pionierat a Grupului care vizează îmbunătățirea performanței, ușurința în utilizare și experiența utilizatorului, precum și reducerea consumului de energie și utilizarea resurselor pentru o varietate de bunuri de uz casnic.
Investițiile în partea R&D (cercetare și dezvoltare – nr.) urmează să fie finalizate până în 2026. Cea mai mare parte a sunt efectuate la unitățile Electrolux din provincia Pordenone, din nord-estul Italiei. Împrumutul BEI este susținut de InvestEU, programul Uniunii Europene care își propune să mobilizeze peste 372 de miliarde de euro de investiții suplimentare până în 2027.
Acest împrumut este al cincilea pe care BEI îl acordă Electrolux din 1989 încoace.
Grupul Electrolux este unul dintre cei mai mari producători de electrocasnice la nivel mondial, cu vânzări de 134 de miliarde de coroane suedeze. Compania vinde produsele pe 120 de piețe și are la nivel global peste 45.000 de angajați. Din grup mai fac parte și brandurie AEG și Frigidaire.
Producătorul este prezent în România din 1995 prin divizia de vânzări şi marketing în Bucureşti, precum şi prin fabrica de aragazuri de la Satu Mare.
Afacerile Electrolux România au depășit anul trecut pentru a doua oară pragul de un miliard de lei. Compania a mai realizat afaceri de peste un miliard de lei în 2021.
Numărul mediu de angajați în 2023 a fost de 640, în scădere de la 865 cât a fost în 2022.
Anul trecut, compania a dat afară peste 100 de angajați pe fondul pierderii unor contracte importante din Ucraina și Rusia.