Electrolux estimează o revenire a pieţei europene în 2014
De asemenea, Electrolux şi-a menţinut estimarea privind un avans de 4% al cererii pe piaţa din America de Nord în următoarele trimestre, deşi se confruntă cu un declin al câştigurilor în Brazilia, din cauza fluctuaţiilor valutare.
Profitul operaţional, excluzând elementele excepţionale, a scăzut cu 23% în trimestrul patru din 2013, la 1,22 miliarde de coroane suedeze (187 milioane de dolari), faţă de 1,59 miliarde de coroane suedeze în perioada similară din 2012, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters estimau 1,33 miliarde de coroane suedeze.
‘Estimăm o cerere mai scăzută în Brazilia în următoarele trimestre, deşi opinia noastră fundamentală privind această piaţă este nemodificată şi ne aşteptăm la revenirea cererii’, a afirmat directorul general al Electrolux, Keith McLoughlin.
Vânzările nete ale companiei au scăzut în trimestrul patru din 2013 cu 1%, la 28,89 miliarde de coroane suedeze, de la 29,19 miliarde de coroane suedeze în perioada similară din 2012. Fluctuaţiile valutare au avut un impact negativ de 4,6%, cele mai afectate fiind pieţele emergente.
Conducerea companiei a propus pentru 2013 dividende de 6,50 coroane pe acţiune, similar cu cele acordate în 2012.
La bursa de la Stockholm, acţiunile Electrolux au scăzut vineri cu 4,52%, la 145,80 euro.
Electrolux AB a avertizat încă din luna octombrie a anului trecut că îşi va reduce costurile în Europa, din cauza condiţiilor dificile de pe piaţă.
Firma are aproximativ 58.000 de angajaţi la nivel mondial şi deţine mărcile de produse electrocasnice AEG, Zanussi şi Arthur-Martin.
Electrolux, al doilea mare producător mondial de electrocasnice după Whirlpool, este prezentă în România din 1995 prin divizia de vânzări şi marketing în Bucureşti, precum şi prin fabrica de aragazuri de la Satu Mare, la care deţine 99,52% din acţiuni.
Luna trecută, societatea Electrolux Satu Mare a trimis către AJOFM Satu Mare o notificare potrivit căreia intenţionează să disponibilizeze un număr de 110 persoane de la această uzină, cauza disponibilizării colective fiind ‘reducerea volumului de comenzi’. Fabrica din Satu Mare, care are peste 800 de angajaţi, a făcut ultima disponibilizare colectivă în urmă cu doi ani, fiind concediate 78 de persoane