Electrolux vrea să reducă salariile pentru angajaţii din Italia

Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux AB, prezent şi în România, a provocat un val de critici în Italia după ce a propus angajaţilor din această ţară o scădere a salariilor, în caz contrar avertizând că ar putea să-şi mute uzinele în Polonia, transmite AFP.
Economica.net - mie, 29 ian. 2014, 14:34
Electrolux vrea să reducă salariile pentru angajaţii din Italia

Electrolux are patru uzine în Italia (Susegnana, Porcia, Forli şi Solaro), amplasate în zonele de nord şi centru ale peninsulei, unde are aproximativ 5.700 de angajaţi.

Potrivit sindicatelor, luni conducerea societăţii le-a propus o scădere a salariilor cu aproximativ 40%, în caz contrar avertizând că ar putea muta cel puţin una din uzinele italiene în Polonia, unde ‘costul mâinii de lucru este de patru opri mai mic’. În schimb, într-un interviu acordat miercuri cotidianului italian Il Sole 24Ore, directorul Electrolux, Ernesto Ferrario, a dezminţit cifra de 40% evocată de sindicate, estimând că ar fi vorba de o reducere a costului cu mâna de lucru de aproximativ trei euro pe oră. ‘Nu mă interesează în ce mod va fi redus costul cu mâna de lucru însă în orice caz această reducere trebuie făcută’, a avertizat Ernesto Ferrario.

Pe fondul protestelor, Guvernul de la Roma a convocat miercuri o masă rotundă la care vor participa reprezentanţii sindicali de la uzinele vizate, autorităţile locale şi managerii companiei.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Rai3, ministrul Dezvoltării Economice, Flavio Zanonato, şi-a luat angajamentul că ‘va face totul pentru ca producţia Electrolux să rămână în Italia’, adăugând că va realiza acest lucru fără acordarea de ajutoare de stat. ‘Ar putea să se ajungă la acorduri de solidaritate (între conducere şi salariaţi), cum s-a mai întâmplat şi în alte cazuri, însă o reducere de 40% a salariilor nu cred că se va întâmpla’, a mai spus Flavio Zanonato.

În aşteptarea rezultatelor reuniunii de la Roma, miercuri dimineaţă mai multe sute de angajaţi de la Electrolux au blocat accesul la trei din cele patru uzine din Italia ale grupului.

Electrolux AB a avertizat încă din luna octombrie a anului trecut că îşi va reduce costurile în Europa din cauza condiţiilor dificile de pe piaţă. Electrolux are aproximativ 58.000 de angajaţi la nivel mondial şi deţine mărcile de produse electrocasnice AEG, Zanussi şi Arthur-Martin.

Electrolux, al doilea mare producător mondial de electrocasnice după Whirlpool, este prezentă în România din 1995 prin divizia de vânzări şi marketing în Bucureşti, precum şi prin fabrica de aragazuri de la Satu Mare, la care deţine 99,52% din acţiuni.

Luna trecută, societatea Electrolux Satu Mare a trimis către AJOFM Satu Mare o notificare potrivit căreia intenţionează să disponibilizeze un număr de 110 persoane de la această uzină, cauza disponibilizării colective fiind ‘reducerea volumului de comenzi’. Fabrica din Satu Mare, care are peste 800 de angajaţi, a făcut ultima disponibilizare colectivă în urmă cu doi ani, fiind concediate 78 de persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Constructorii auto europeni merg la Paris pentru a-şi prezenta modelele electrice ieftine
Constructorii auto europeni merg la Paris pentru a-şi prezenta modelele electrice ieftine
Mult timp principalii constructori auto europeni au profitat de Salonul auto de la Paris pentru a-şi prezenta cele mai noi tehnologii şi designuri, însă la ediţia din acest an tema va fi una......
Vladimir Putin este deschis unui dialog cu cancelarul german, anunță Kremlinul
Vladimir Putin este deschis unui dialog cu cancelarul german, anunță Kremlinul
Preşedintele rus Vladimir Putin este deschis unui dialog cu cancelarul german Olaf Scholz, a declarat duminică purtătorul ...
Marea Britanie anunţă o nouă strategie industrială. Sunt vizate opt sectoare
Marea Britanie anunţă o nouă strategie industrială. Sunt vizate opt sectoare
Guvernul laburist britanic a anunţat duminică lansarea unei Strategii Industriale destinate impulsionării creşterii, ...
Grupul chinez Chery fabrică maşini în Rusia, în fostele fabrici ale Volkswagen şi Mercedes
Grupul chinez Chery fabrică maşini în Rusia, în fostele fabrici ale Volkswagen şi Mercedes
Producătorul auto chinez Chery a început asamblarea maşinilor în Rusia, pentru a le vinde în această ţară, la trei ...