Disponibilizările vor fi operate începând cu luna mai şi până la 1 decembrie, iar persoanele care vor rămâne fără loc de muncăă vor primi plăţi compensatorii. Compania a mai recurs la disponibilizări şi în octombrie 2010, când au plecat 350 de oameni. La finalul lunii iunie a anului trecut, Electroputere avea 1.620 de angajaţi.
„Conducerea societăţii, prin Adresa nr.6428/16 martie 2012, a făcut cunoscut Sindicatului Liber Electroputere, ITM Dolj şi AJOFM-Dolj, notificarea prin care intenţionează să efectueze concedieri colective. Notificarea cuprinde motivele care determină concedierile preconizate, în principal motive de natură economic-financiară, generate de situaţia existentă în acest moment, societatea confruntându-se cu o reducere a volumului de activitate ca urmare a diminuării comenzilor. Hotărârea se bazează şi pe evaluarea costurilor de producţie care prezintă o creştere considerabilă datorită cheltuielilor cu personalul, având la bază şi comparaţia de costuri cu noi competitori de pe piaţa externă. Toate aceste aspecte au impus modificarea corespunzătoare a organigramei şi desfiinţarea unor posturi de natură organizatorică a unităţii, în vederea asigurării rentabilităţii şi eficientizării activităţii societăţii”, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de Electroputere Bursei de Valori Bucureşti. Compania nu a comunicat nivelul plăţilor compensatorii şi perioada de acordare.
Electroputere a înregistrat anul trecut pierderi de 47 milioane lei (11,1 milioane euro), de peste şase ori mai mari decât în 2010, având rezultate negative atât din activitatea operaţională, cât şi pe partea financiară.
Anul 2000 a fost ultimul încheiat pe profit de Electroputere, compania obţinând atunci un câştig de 82,1 milioane lei. În următorii 11 ani compania a înregistrat pierderi în valoare cumulată de peste 870 milioane lei.
Cifra de afaceri a coborât anul trecut cu 32%, de la 291,7 milioane lei, la 199 milioane lei (aproape 47 milioane euro).
Firma saudită Al-Arrab Contracting Company Limited deţine 86,28% din acţiunile Electroputere, în baza unui contract de privatizare încheiat în noiembrie 2007.
Uzina are patru divizii de producţie, respectiv aparataj electric, maşini electrice rotative, transformatoare de putere şi vehicule feroviare şi urbane, o divizie de servicii generale, precum şi fabricile Scule, Dispozitive, Verificatoare, Piese Turnate şi Forjate, Reparaţii şi Modernizări de Maşini Unelte şi Instalaţii Tehnologice.
Acţiunile Electroputere au urcat în şedinţa bursieră de marţi cu 9,09%, la 0,042 lei, pe un rulaj de doar 367 de lei. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 14,1 milioane lei (3,2 milioane euro).