Electroputere nu va mai face niciodată locomotive sau vagoane de metrou. Statul vrea fabrica înapoi

Economica.net
02 04. 2012
cfr_marfa_82654300

Pe lista punctelor de pe ordinea de zi apare “Aprobarea desfiinţării Diviziei VFU (Vehicule Feroviare şi Urbane) şi „Aprobarea desfiinţării Diviziei RMU (Reparaţii şi Modernizări Utilaje)”.

Electroputere Craiova este deţinută de grupul saudit Al Arrab Contracting Company, fiind cumpărată de la stat în 2007. La momentul achiziţiei, s-a spus că noii proprietari vor fabrica la Craiova locomotive pentru piaţa arabă, dat fiind grupul Al Arrab avea, la acea oră, în derulare proiecte de infrastructură în zona Golfului de circa 9 miliarde de dolari. Compania arabă a plătit 2,3 milioane de dolari pentrui pachetul de acţiuni cumpărat de la stat dar şi-a asumat şi datoriile companiei, cifrate la 60 de milioane de euro.

Compania este condusă de cunoscutul om de afaceri de origine iordaniană Fathi Taher.

Noii proprietari au vândut 12 hectare de teren din incinta companiei unui dezvoltator imobiliar, iar acolo a apărut Electroputere Parc, primul mall din Craiova. Preţul plătit a fost de 30 de milioane de euro, iar tranzacţia a fost făcută în 2010. Complexul comercial a fost deschis în toamna anului trecut.

UPDATE Statul vrea desfiinţarea contractului de privatizare

“Este în discuţie (la AVAS-n.red.) analiza planului de afaceri al Electroputere, cu propunerea de desfiinţare pe cale judiciară, cu daune interese, a contractului de privatizare” a declarat pentru ECONOMICA.NET preşedintele AVAS, Aurelian Popa, solicitat să ofere poziţa instituţiei vizavi de propunerea din AGA ca la uzina craioveană să nu se mai fabrice locomotive.

 “Este una dintre variante (desfiinţarea contractului-n.red.), le-am făcut şi o notificare pentru plata unei penalităţi de 287.000 de euro, pentru o obligaţie investiţională de care nu s-au achitat, care era scadentă în 210” a mai spus şeful AVAS.

Însă, după cum recunoaşte chiar Popa, desfiinţarea contractului cu firma arabă nu este uşoară, dat fiind că acesta este defavorabil statului. “A fost un contract destul de vicios pentru noi, contractul nu are clauze de penalitate, nu are clauze rezolutorii, privind menţinerea numărului de salariaţi, privind activitatea de producţie, sunt clauze doar pentru investiţii” ne-a mai declarat şeful AVAS.

Contractul de privatizare a fost semnat în toamna anului 2007, preşedinte al AVAS fiind Teodor Atanasiu.

Uzina Electroputere Craiova are o istorie de aproape 70  de ani. În anii ’50, după ce statul comunist a cumpărat de la compania elveţiană Sulzer licenţele, la Craiova au început să se fabrice locomotive diesel iar în anii 60, tot după licenţă elveţiană, au început să se fabrice şi locomotive electrice. După 1990, la Electroputere s-au modernizat o parte din vagoanele care deservesc metroul din Bucureşti, vagoane construite la Astra Arad, tot în perioada comunistă. 

Vezi aici convocatorul AGA de la Electroputere