Elena Udrea, acuzată de luare de mită în legătură cu programul ‘Schi în România’

Procurorii DNA au extins urmărirea penală pe numele Elenei Udrea, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în legătură cu derularea programului 'Schi în România', ea fiind acuzată că i-a sugerat lui Adrian Gardean ca, în schimbul contractelor pe care firma acestuia, SC Termogaz Company SA, le primea de la Ministerul Dezvoltării, să 'sponsorizeze' Gala Bute.
Economica.net - mie, 04 feb. 2015, 16:04
Elena Udrea, acuzată de luare de mită în legătură cu programul 'Schi în România'

În referatul prin care DNA solicită arestarea preventivă a Elenei Udrea se arată că, în cursul anului 2011, aceasta avea calitatea de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar în acea perioadă ministerul coordona programul ‘Schi în România’, prin care erau finanţate contracte încheiate de unităţile administrativ-teritoriale pentru amenajarea de domenii schiabile.

În cadrul programului, au fost identificate unităţile administrativ-teritoriale unde urmau să se realizeze investiţii de infrastructură turistică, iar documentele erau verificate de funcţionarii din cadrul Direcţiei de Dezvoltare în Turism din MDRT, care întocmeau ulterior proiect ordinului de ministru pentru alocarea sumelor solicitate de unitatea administrativ-teritorială.

Ordinul era avizat de către Direcţia Juridică şi de către Direcţia Economică, apoi de către secretarul de stat care coordona direcţia de dezvoltare şi, în cele din urmă, era semnat de ministru sau de persoana care îl înlocuia.

În situaţiile în care existau mai multe solicitări care îndeplineau condiţiile de finanţare, dar nu erau suficiente lichidităţi, prioritizarea plăţilor era realizată de ministru în funcţie de situaţia concretă.

DNA arată că, aşa cum rezultă din declaraţiile martorilor Octavian Arsene, directorul Direcţiei de Dezvoltare în Turism din cadrul MDRT, şi Cristian Diaconescu, angajat al aceleiaşi direcţii, sumele existente în bugetul MDRT acopereau doar 20 – 30% din solicitările unităţilor administrativ teritoriale, iar pentru prioritizarea plăţilor nu existau criterii obiective.

Stabilirea proiectelor care beneficiau de finanţare reprezenta o decizie exclusivă a ministrului, aşa cum rezultă din declaraţiile lui Octavian Arsene şi ale lui Gheorghe Nastasia (inculpat în dosar), fost secretar general al ministerului.

Criteriile după care erau luate aceste decizii erau subiective, un rol important avându-l percepţia cu privire la afinităţile politice ale administratorilor societăţilor comerciale care beneficiau de finanţări, aşa cum rezultă din declaraţia lui Ştefan Lungu, fostul consilier personal al Elenei Udrea.

În acest context, companiile care aveau încheiate contracte cu unităţile administrativ-teritoriale executau lucrările din surse proprii şi depindeau de bunăvoinţa ministrului pentru a recupera aceste cheltuieli.

‘Din declaraţiile celorlalţi inculpaţi audiaţi în cauză rezultă că aceste împrejurări au dat naştere unui cutume în baza căreia reprezentanţii societăţilor comerciale care primeau finanţări de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului sau de la companii subordonate acestuia transmiteau un procent de 10% din plăţile efectuate către funcţionarii care puteau influenţa aprobarea finanţărilor’, susţin procurorii.

DNA arată că, în luna februarie 2011, Elena Udrea a avut o întâlnire cu Adrian Gardean, reprezentant de fapt al societăţii SC Termogaz Company SA.

Întâlnirea a avut loc la o pensiune din staţiunea Buşteni, care aparţinea lui Gheorghe Nastasia, cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere a acestuia, şi a fost intermediată de Ştefan Lungu.

Termogaz Company SA avea în desfăşurare, în acea perioadă, mai multe contracte de execuţie lucrări finanţate de MDRT prin programul ‘Schi în România’, cel mai important fiind contractul de dezvoltare a staţiunii Straja – Municipiul Lupeni, în valoare totală de 152.909.210 lei, încheiat la data de 28 februarie 2011.

Din analiza extraselor de cont depuse la dosar rezultă că, în această perioadă, veniturile societăţii au fost reprezentate în măsură covârşitoare din plăţile efectuate din fonduri publice.

‘Aşa cum rezultă din declaraţiile inculpaţilor Gardean Adrian şi Nastasia Gheorghe, Udrea Elena i-a sugerat lui Gardean Adrian că, în schimbul plăţilor la zi efectuate în cadrul contractelor pe care le derula această societate în cadrul programelor finanţate de MDRT, trebuie să facă anumite sponsorizări. De asemenea, Udrea Elena l-a indicat pe inculpatul Nastasia Gheorghe ca fiind persoana cu care Gardean Adrian urma să ţină legătura pentru stabilirea detaliilor legate de plăţi. Ulterior, Gardean Adrian a avut o întâlnire la sediul ministerului cu Nastasia Gheorghe şi Lungu Ştefan, prilej cu care cei doi funcţionari i-au amintit lui Gardean Adrian că trebuie să încheie un contract de sponsorizare cu societatea lui Rudel Obreja, lucru cu care Gardean Adrian a fost de acord’, mai spun procurorii.

Suma stabilită de Gheorghe Nastasia pentru a face obiectul ‘sponsorizării’ a fost de 3 milioane lei, reprezentând un procent de aproximativ 10% din valoarea plăţilor încasate de Termogaz Company pentru lucrările finanţate de minister.

DNA mai arată că soluţia convenită a fost încheierea unui contract fictiv de publicitate între Termogaz Company şi Europlus Computers, în baza căruia societatea lui Rudel Obreja a încasat suma de 3 milioane lei, folosită pentru achitarea creditului obţinut de la BRD.

Din probele administrate în cauză a rezultat că această operaţiune a avut caracter fictiv, scopul real fiind de a ascunde transferul fondurilor obţinute de la MDRT în patrimoniul lui Rudel Obreja.

DNA mai susţine că procesele verbale de redare a convorbirilor înregistrate în baza unui mandat emis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie relevă implicarea Elenei Udrea în discuţiile care au avut loc cu privire la finanţările acordate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru contractele încheiate de SC Termogaz Company SA.

Astfel, la data de 22 decembrie 2010, între Adrian Gardean şi Ştefan Lungu are loc o conversaţie, prilej cu care Ştefan Lungu susţine că a discutat cu ministrul Udrea Elena cu privire la finanţarea de către MDRT a proiectelor Termogaz:

‘Adrian Gardean: (n.n.: râde) E ceva urgent, care vroiai să discuţi cu mine, sau?…

Ştefan Lungu: Nu, nu, nu… Nu e nimic urgent, doar că e de bine ce am vorbit noi, chestia aia…

Adrian Gardean: Aia, cu finanţarea?

Ştefan Lungu: Da, da!

Adrian Gardean: Ai…discutat şi cu ‘doamna’?

Ştefan Lungu: Da, da, da!

Adrian Gardean: Aha! Şi… a dat semnalul?

Ştefan Lungu: Da. A zis că vorbim după sărbători, că i se pare interesantă propunerea!

Adrian Gardean: Ok!

Ştefan Lungu: Şi o dezvoltăm în comun, de sărbă… de după sărbători!

Adrian Gardean: Aha… Deci, de-asta voiai să ne vedem, da?

Ştefan Lungu: Da, da, da, da, da!’.

La data de 12 ianuarie 2011, Adrian Gardean are o discuţie cu Ştefan Lungu, care promite ca va organiza o întâlnire cu Elena Udrea şi cu secretarul general al ministerului Nastasia Gheorghe (George):

‘Ştefan Lungu: Şi vroiam să te întreb mâine dimineaţă pe la ora 11… cam cum ai fi cu timpul?

Adrian Gardean: Dacă e să vin acolo!

Ştefan Lungu: Î…

Adrian Gardean: Eu plănuiam să plec la Petroşani, dar nu mai plec atunci.

Ştefan Lungu: A…Păi m-a rugat ‘doamna’. Mi-a zis în felul următor, ‘să nu pierdem timp’, pentru că dânsa are săptămânile astea dezastru! Şi a zis ‘neapărat să ne vedem, pentru problema aceea, cu Nastasia, pentru că răspunde de ea’.

Adrian Gardean: Aha.

Ştefan Lungu: Direct!… Şi a zis ‘Băi, deci eu mă văd de curtuoazie, că e frumos, zice. Dar nu răspund eu. Nu că nu răspund, dar i-am delegat toate demersurile lui Gheorghe Nastasia. Ce rost are să pierdeţi timp?’. Ne vom vedea, nu-i nicio problemă, că e chestie de…

Adrian Gardean: Da, da, da.

Ştefan Lungu: Dar, ‘pentru a grăbi lucrurile, că e destul de strâns’, a zis ‘mergeţi’…

Adrian Gardean: Ok. Şi atunci, mâine la 11 ar putea Nastasia să?

Ştefan Lungu: Da, da, da! Da, că de la 10 mai are deja. I-am mai fixat o întâlnire la 10 şi… Hai la … şi mai devreme, dacă este. Şi la 9,30 atunci, se poate că mai mult de juma de oră, probabil, nu durează!

Adrian Gardean: Da, da. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!

Ştefan Lungu: Hai la 9,30 atunci.

Adrian Gardean: Deci, 9,30, acolo la…

Ştefan Lungu: Da…da.

Adrian Gardean: La Casa Populară!

Ştefan Lungu: Da, mergem acolo, la birou, şi urcăm direct la el, pentru că după unsprezece şi jumătate, doisprezece începe şi se aglomerează şi nu mai ajungem…

Adrian Gardean: Ok. La 9,30.

Ştefan Lungu: Da, da! C-am vorbit cu el şi mi-a zis: Băi, eu n-am o agendă, cum e la ‘doamna’, pe ore! Vino dimineaţă… şi stăm de vorbă. Şi atunci mâine, când suntem acolo, vorbim şi de celelalte ‘microprobleme’.

La data de 17 februarie 2011, după întâlnirea dintre Adrian Gardean şi Elena Udrea cu prilejul căreia s-a stabilit realizarea sponsorizării şi stabilirea detaliilor cu Gheorghe Nastasia, între Adrian Gardean şi Ştefan Lungu are loc următoarea discuţie:

‘Adrian Gardean: Alo?

Ştefan Lungu: Uite, eu sunt cu domnul NASTASIA şi mă întreba de ce n-ai mai stat un pic!

Adrian Gardean: Păi, n-am mai stat… Am mai stat câtva acolo şi…

Ştefan Lungu: Ne cerem scuze, ne cerem scuze!…

Adrian Gardean: Nu-i nicio problemă, nu-i nicio problemă ! Am văzut că…

Ştefan Lungu: Mâine, cum eşti cu programul? Mai eşti prin Bucureşti?

Adrian Gardean: În principiu, OK. Da. Sunt în…sunt aici, da!

Ştefan Lungu: OK. Atunci, hai că vorbesc cu dânsul şi găsim o breşă mâine şi găsim o..şi te sun,ca să nu.. să nu stai deloc!

Adrian Gardean: Da, da, da … Nu-i nici o problemă! …’.

Te-ar mai putea interesa și
Avertisment: sute de viitori prosumatori care au apelat la subvenția prin „Casa Verde” riscă să piardă banii, pentru că nu are cine să le monteze la timp sistemele fotovoltaice
Avertisment: sute de viitori prosumatori care au apelat la subvenția prin „Casa Verde” riscă să piardă banii, ...
Sute de beneficiari Casa Verde 2023 riscă să piardă finanțarea de 20.000 de lei, pentru că instalatorii aleși fie au dispărut de pe piață, fie nu au resurse să onoreze toate dosarele de......
Exportul de ceasuri elvețiene suferă din cauza declinului vânzărilor în China și Hong Kong
Exportul de ceasuri elvețiene suferă din cauza declinului vânzărilor în China și Hong Kong
Exporturile de ceasuri elveţiene au scăzut pentru a doua lună consecutiv în octombrie, declinul livrărilor spre China ...
A doua liberalizare a pieței de energie ar avantaja românii care consumă peste 300 kilowatt-oră
A doua liberalizare a pieței de energie ar avantaja românii care consumă peste 300 kilowatt-oră
Re-liberalizarea pieţei de energie ar putea să aducă românilor cu un consum de energie mai mare de 300 de kilowatt-oră ...
Ucraina atacă pentru prima dată teritoriul Rusiei cu rachete ATACMS. Moscova confirmă
Ucraina atacă pentru prima dată teritoriul Rusiei cu rachete ATACMS. Moscova confirmă
Armata ucraineană a atacat pentru prima dată marţi dimineaţă un obiectiv militar situat pe teritoriul Federaţiei Ruse ...