Elena Udrea aminteşte că agenţia americană Standard & Poor’s a anunţat că principalele două forţe economice ale Europei, Germania şi Franţa, ar putea să-şi piardă în perioada următoare rating-ul AAA. Liderul PDL susţine că politicienii de la Berlin, cât şi cei de la Paris trebuie să vină cât mai curând cu măsuri economice concrete ca să prevină colapsul Zonei Euro.
„Toate aceste mişcări politico-economice arată faptul că furtuna se apropie şi că nu mai poate fi evitată. Singurul lucru asupra căruia se mai poate lucra este forţa cu care va lovi. De aceea, măsurile pe care tandemul Merkel-Sarkozy le vor impune cel mai probabil vineri ar putea schimba cu totul faţa Uniunii Europene. Asta pentru că se vorbeşte deja de măsuri deopotrivă politice şi economice„, scrie Elena Udrea, pe blogul personal.
Udrea consideră că lejeritatea cu care subiectul crizei datoriilor suverane este tratat în România este îngrijorătoare.
„Ceea ce se întâmplă acum în Franţa şi Germania va afecta, fie pozitiv, fie negativ, şi evoluţia economiei şi societăţii româneşti în următorii ani. Chiar dacă nu suntem membri ai Zonei Euro, efectele unui diluviu cauzat de criza datoriilor suverane ar putea fi foarte puternice„, arată Udrea.
Liderul PDL mai scrie că ceea ce susţine USL-ul în acest moment, reducerea contribuţiilor sociale sau a TVA-ului, reprezintă reţeta clară către un deficit bugetar care să treacă de 8%. În opinia Elenei Udrea, acest lucru ar putea duce chiar la falimentul României, în condiţiile în care ţara noastră se împrumută mai scump decât majoritatea ţărilor din Zona Euro.
„A merge în continuare pe cartea populismului reprezintă dovada cea mai clară a iresponsabilităţii USL. Faptul că Victor Ponta, propunerea lor de candidat pentru funcţia de Premier, este un admirator al lui Zapatero (care a lăsat Spania cu un şomaj de peste 21%) şi al lui Papandreou (care aproape a nenorocit întreaga Uniune Europeană) arată lipsa unei strategii economice conturate din partea opoziţiei„, scrie Udrea pe blog.
Udrea consideră că apelul la prudenţă este semnalul public cel mai corect pe care Preşedintele şi Guvernul îl pot transmite în acest moment.
„În contextul în care, cel mai probabil, costurile cu finanţarea datoriilor publice ale ţărilor UE vor creşte, inclusiv al României, un deficit bugetar mare este cel mai greşit lucru care poate fi făcut în acest moment„, mai susţine liderul PDL.