Udrea a imputat forului legislativ opoziţia sau tergiversarea adoptării unor legi de importanţă capitală pentru România, fapt care a determinat Executivul să-şi angajeze răspunderea pentru un număr atât de mare de acte normative. „Avem atâtea probleme care trebuie rezolvate, ne sunt cerute de Uniunea Europeană şi care nu trec sau trec foarte greu pentru că nu avem susţinere în Parlament”, a declarat Elena Udrea.
Astfel, asumarea a ajuns o procedură inevitabilă în actul de guvernare. „Dacă Guvernul nu şi-ar asuma răspunderea, probabil ar trece mandatul nostru şi nu am putea lua aceste măsuri. Asumarea răspunderii este un instrument constituţional prin care deblocăm rapid, la nevoie, situaţiile în care ne încurcăm”, susţine ministrul.
Ministrul s-a arătat încrezător în şansele PDL de a se menţine la guvernare şi după anul 2012. „Ştiu că oamenii sunt supăraţi că au scăzut salariile, că sunt impozitate pensiile, dar dacă se uită afară unde sunt ţări în care nu se mai plătesc pensii, salarii şi unde nu mai sunt bani, vor înţelege că România a reuşit să facă ceea ce foarte puţine ţări au făcut”, a apreciat Udrea.
În perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2014, vicepreşedintele PDL crede că va fi dificil pentru succesorul lui Traian Băsescu să se ridice la standardele fixate de către acesta. „Va fi greu să fie la înălţimea şi la nivelul realizărilor pe care le-a avut Traian Băsescu. Sigur, vom avea un preşedinte. Să sperăm va fi unul foarte bun”, a adăugat Elena Udrea.