Elevii de liceu pot vizita peste 80 de companii în Săptămânile Altfel și Verde. Ministerul Educației semnează un protocol de colaborare pentru un program de orientare în carieră

19 09. 2024
Google Tudor Vianu joblandia

Programul este gratuit pentru toți beneficiarii, atât licee cât și companii.

Protocolul de colaborare a fost încheiat pentru o perioadă de doi ani și are ca obiect promovarea proiectului Joblandia în rândul profesorilor și elevilor. În cadrul programului, elevii vor interacționa cu experți din diferite domenii, aflând de la aceștia abilitățile necesare pentru o carieră de succes.

„Colaborarea cu Ministerul Educației va duce programul Joblandia la următorul nivel, cu siguranță. Ne dorim să ajungem la cât mai mulți diriginți care să organizeze cât mai multe vizite în companii, din domenii cât mai diverse.  Am testat Joblandia  în 2023 și prima jumătate a anului 2024. De acum suntem pregătiți pentru scalare, iar aici parteneriatul cu Ministerul Educației are o importanță strategică”, spune Dana Cavaleru,  director executiv HRClub

Lansat în 2023,  programul național Joblandia beneficiază deja de 50 de locații disponibile pentru vizite de companii din București, Cluj, Iași, Constanta, Giurgiu, Alba-Iulia, Ploiești, Timișoara, Brașov, Tg. Mureș, Covasna, Lugoj, Sf. Gheorghe, Miercurea Ciuc, Roman, Pitești, Salonta, Satu Mare. Cele peste 80 de companii înscrise în platformă sunt branduri de prestigiu din banking, servicii de mobilitate, resurse umane, tehnologie, producție alimentară, retail, industria de automobile, petrol și gaze, asigurări, servicii profesionale, industria de electrocasnice, industria de înfrumusețare.

„Joblandia este o soluție unică în România, iar nevoia pe care o adresează este imensă. Vorbim de mai bine de jumătate de milion de liceeni care merită să fie orientați cât mai autentic și relevant către o viitoare profesie. E greu să te pregătești să intri la o facultate de finanțe, de exemplu, dacă singura ta experiență directă cu banca este bancomatul sau pușculița. Cu Joblandia, sperăm să schimbăm modul în care abordăm educația practică în liceele din România. În același timp, vrem să aducem companiile mai aproape de generația Z. Până acum, am primit feed-back foarte bun despre vizitele organizate cu ajutorul Joblandia, atât din perspectiva liceenilor cât și a companiilor”, spune Cristina Gheorghe,  project manager Joblandia.

Din 2023 în program s-au înscris 150 de licee cu profil teoretic, economic, tehnic sau de informatică. Peste 5.000 de liceeni din toată țara au mers la cel puțin o vizită într-o companie. Vizitele au fost organizate cu predilecție în companiile din banking, media, producție și tehnologie și au avut o durată medie de trei ore.  Fiecare companie a fost încurajată să ofere niște experiențe de vizitare relevante și memorabile.

Octavia Popescu Gavrilă, profesor la Colegiul Național Tudor Vianu din București, este unul dintre primii diriginți care au accesat programul Joblandia pentru elevii săi și, în scurt timp, a ajuns la un număr record de vizite cu clasa, într-un mix de companii din București și Prahova.

„Ca diriginte, cred că e responsabilitatea mea să le arăt elevilor mei pentru ce învață, ce opțiuni de carieră există pentru ei după ce vor termina facultatea. De aceea m-am bucurat când am aflat că există Joblandia. Ne-am înscris imediat liceul. Cu clasa mea am fost la 20 de vizite. Printre altele, am mers să vedem o rafinărie, o bancă comercială, o bancă centrală, o mare televiziune și o companie de tehnologie. Copiii au fost fascinați, iar acum sunt ambasadori ai proiectului: vorbesc cu prieteni, familie, cunoscuți despre experiențele lor și despre ce au învățat. Mi-ar fi plăcut să existe Joblandia când eram elevă. Vom accesa Joblandia în fiecare an!” – Octavia  Popescu Gavrilă, profesor la CN Tudor Vianu, București.

Din septembrie 2024, în Joblandia sunt așteptate licee din toată țara pentru vizite în industrii cât mai diverse. Înscrierea în platforma joblandia.ro durează 15 minute, este gratuită și poate fi realizată de către fiecare diriginte în parte sau de către reprezentatul de HR al companiei care dorește să se implice în program. Pentru 2024 organizatorii estimează înrolarea altor 100 de licee la nivel național și a altor 50 de companii.