Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi supravieţuitor al Holocaustului, a încetat din viaţă

Scriitorul şi filosoful american de origine română Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a încetat din viaţă sâmbătă, a anunţat Yad Vashem, preluat de AFP.
Economica.net - Dum, 03 iul. 2016, 08:09
Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi supravieţuitor al Holocaustului, a încetat din viaţă

Un purtător de cuvânt al Yad Vashem (Memorialului Victimelor Holocaustului) a confirmat decesul celebrului scriitor american, fără să ofere alte detalii.

Potrivit cotidianului New York Times, Elie Wiesel a decedat la domiciliul său din Manhattan la vârsta de 87 de ani.

Elie Wiesel „s-a stins din viaţă în urmă cu câteva ore”, potrivit purtătorului de cuvânt al Memorialului, Simmy Allen.

Într-un comunicat, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a salutat memoria acestuia, subliniind că a fost o „rază de lumină şi un exemplu de umanitate care credea în bunătatea omului”.

„Israelul şi poporul evreu plâng cu tristeţe moartea lui Elie Wiesel”, a adăugat Benjamin Netanyahu.

„De-a lungul anilor sumbri ai Holocaustului, în cursul cărora ne-am pierdut şase milioane de fraţi şi surori, Elie Wiesel a fost o rază de lumină şi un exemplu de umanitate care credea în bunătatea omului”, a menţionat premierul israelian în legătură cu cel care a străbătut întreaga lume pentru a perpetua memoria Holocaustului.

Barack Obama: Elie Wiesel a fost conştiinţa lumii

Scriitorul şi filosoful Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului, a fost „conştiinţa lumii” şi un „memorial viu” care a obligat umanitatea să acţioneze în faţa suferinţei, a transmis preşedintele american Barack Obama, după anunţul privind decesul laureatului Premiului Nobel pentru Pace, potrivit DPA.

„A vorbit nu doar împotriva antisemitismului, ci împotriva urii, bigotismului şi intoleranţei în toate formele lor”, a spus Obama.

„Ne-a implorat pe fiecare dintre noi, ca naţiuni şi fiinţe umane, să facem acelaşi lucru, să ne vedem pe noi înşine în celălalt şi să facem reală promisiunea „de a nu se mai întâmpla niciodată””, a declarat liderul de la Casa Albă.

Iohannis: Lecţia de viaţă pe care a oferit-o Elie Wiesel omenirii va fi pentru noi o sursă de inspiraţie morală

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a scriitorului Elie Wiesel, în care subliniază că înalta lecţie de viaţă pe care a oferit-o acesta omenirii va fi o sursă de inspiraţie morală.

„Am primit cu profundă tristeţe vestea morţii lui Elie Wiesel, supravieţuitor al ororilor Holocaustului şi laureat al premiului Nobel pentru Pace. Una dintre personalităţile cele mai influente care şi-a folosit din plin această forţă pentru a propovădui virtuţile toleranţei şi ale libertăţii, Elie Wiesel va rămâne în conştiinţa umanităţii ca un mare spirit care s-a opus tiraniei şi a militat neobosit pentru cauza celor defavorizaţi”, se arată în mesajul preşedintelui, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.

Şeful statului subliniază că România îi onorează cu respect memoria lui Elie Wiesel.

„România, ţara în care s-a născut, îi onorează, cu deplin respect, memoria. Înalta lecţie de viaţă pe care a oferit-o Elie Wiesel omenirii va fi pentru noi o sursă de inspiraţie morală. Elie Wiesel ne-a onorat prin acceptarea preşedinţiei Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România şi prin munca pe care a depus-o în această calitate. Odată cu dispariţia sa, am pierdut cu toţii una dintre vocile cele mai puternice împotriva uitării şi a negaţionismului. Transmit familiei sale şi tuturor celor care l-au cunoscut şi preţuit sincerele mele condoleanţe”, afirmă Iohannis.

 

 

Sursa: Agerpres

Te-ar mai putea interesa și
Investiţii UE de 865 milioane euro în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei
Investiţii UE de 865 milioane euro în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei
Comisia Europeană a adoptat miercuri cel de-al doilea program de lucru pentru partea digitală a Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE) - Sectorul digital, care defineşte domeniul de......
Fechet: Persoanele afectate de inundaţii în Galaţi şi Vaslui vor beneficia de lemn de foc la un preţ agreat cu Romsilva
Fechet: Persoanele afectate de inundaţii în Galaţi şi Vaslui vor beneficia de lemn de foc la un preţ agreat cu Romsilva
Guvernul a aprobat acordarea unei cantităţi totale de 40.000 metri cubi de lemn de foc, la un preţ agreat cu Regia Naţională ...
SITA, furnizor IT în industria aeriană, a deschis un hub tehnologic la Cluj-Napoca
SITA, furnizor IT în industria aeriană, a deschis un hub tehnologic la Cluj-Napoca
SITA, lider mondial în domeniul tehnologiei pentru industria transportului aerian, a deschis un nou hub tehnologic în Cluj-Napoca. ...
Rusia anunţă că începe producţia de drone Kalaşnikov Legioner
Rusia anunţă că începe producţia de drone Kalaşnikov Legioner
Cel mai mare producător de arme din Rusia, consorţiul Kalaşnikov, a anunţat miercuri, într-un comunicat, începerea ...