Eliminarea unor condiţii pentru aplicarea cotei reduse de TVA la tranzacţiile cu locuinţe, imbold pentru sectorul rezidenţial – analiză

Economica.net
28 01. 2019
imobiliare_03456584209_84829500

Guvernul a eliminat două condiţii din Codul Fiscal, suprimând efectiv restricţiile la achiziţia de locuinţe cu 5% TVA – limitarea suprafeţei de teren pe care este construită locuinţa (până la 31 decembrie 2018 fiind de 250 mp) şi limitarea numărului de locuinţe achiziţionate cu cotă de TVA de 5% (până la 31 decembrie 2018 se putea achiziţiona doar una de către o persoană fizică).

Conform analiştilor de la EY România, singurele condiţii pentru aplicarea cotei de 5% TVA pentru locuinţe sunt suprafaţa utilă a locuinţei să nu depăşească 120 mp, iar valoarea totală a locuinţei şi a terenului pe care este construită să nu fie mai mare de 450.000 lei. În momentul vânzării, locuinţa trebuie să poată fi locuită ca atare.

În acelaşi timp, normele BNR, intrate în vigoare la 1 ianuarie 2019, prevăd scăderea gradului de îndatorare. De asemenea, menţinerea pe un trend ascendent a cursului de schimb leu/euro va avea un impact asupra valorii de 450.000 lei până la care se poate aplica cota TVA de 5%.

„Din perspectivă strict tranzacţională, credem că există aşteptarea ca numărul celor care achiziţionează în scop investiţional astfel de unităţi să crească ca pondere în totalul cumpărătorilor. Conform datelor din piaţa rezidenţială, 84% din ofertele de locuinţe sunt cu o suprafaţă de sub 120 mp şi 71% din cererile de locuinţe au valoarea sub 450.000 lei. Aşadar, cei care doreau să achiziţioneze locuinţe cu 5% TVA ca reşedinţă nu vor fi afectaţi în niciun fel de aceste schimbări legislative. Putem susţine prima concluzie conform căreia numărul celor care vor achiziţiona cu 5% TVA în scop investiţional va creşte deoarece nu va mai exista limitarea numărului de locuinţe achiziţionate cu 5% TVA de către o persoană”, apreciază Adrian Teampău, partener asociat, EY România şi Lucian Viţelaru, coordonator drept imobiliar Radu şi Asociaţii SPRL.

Analiştii spun că estimarea trendului de evoluţie a volumului de locuinţe care se vor tranzacţiona în cursul anului 2019 este destul de complicată, dar ne putem aştepta ca, în ansamblu, efectele reglementărilor restrictive luate de BNR privind creditarea să fie ponderate prin ajustarea cu diferenţa de TVA a preţului de vânzare a locuinţelor care îndeplinesc condiţiile necesare.

Acest aspect poate fi considerat pozitiv deoarece unele statistici arată că sectorul imobiliar rezidenţial a cunoscut, la finalul anului 2018, o scădere la nivel naţional de 30% în privinţa livrării de locuinţe.