Intenția de a prelua Twitter Inc devine tot mai dificil de concretizat de miliardarul Elon Musk. După anunțul inițial și, ulterior, intenția de a verifica ceea ce are în plan să achiziționeze, Musk se vede dat în judecată chiar de acționarii Twitter.
Aceștia susțin că Elon Musk a manipulat prețul acțiunilor astfel încât prețul acestora să scadă vertiginos.
Investitorii consideră că Musk a economisit 156 de milioane de dolari prin simplu fapt că nu a dezvăluit achiziționarea a mai mult de 5% dintre acțiunile Twitter până pe 14 martie. Ei au cerut instanței să accepte un proces colectiv și să-i impună șefului Tesla daune punitive și compensatorii.
Ciudat însă, investitorii Twitter au plasat chiar compania la care dețin acțiuni în rolul de pârât, argumentând că aceasta avea obligația de a investiga comportamentul lui Musk. Deși nu solicită despăgubiri de la firmă, demersul ar putea reduce și mai mult prețul acțiunilor.
În dosarul depus la tribunalul din San Francisco, investitorii arată că Musk a continuat să cumpere acțiuni și, în cele din urmă, a dezvăluit la începutul lunii aprilie că deține 9,2% din companie.
„Prin amânarea dezvăluirii participației sale în Twitter, Musk s-a implicat în manipularea pieței și a cumpărat acțiuni la un preț artificial scăzut”, au menționat investitorii.
De asemenea, investitorii sunt de părere că recenta scădere a acțiunilor Tesla a pus în „pericol major” capacitatea lui Elon Musk de a-și finanța achiziția Twitter, deoarece și-a promis acțiunile ca garanție pentru împrumuturile de care are nevoie pentru a cumpăra compania.
Acțiunile Tesla s-au tranzacționat joi cu aproximativ 713 dolari, în scădere de la peste 1.000 de dolari la începutul lunii aprilie.
Investitorii au menționat și că acuzele publice din partea lui Musk la adresa Twitter, inclusiv un comentariu din 13 mai care arăta că achizția a fost pusă „temporar în așteptare” până când Twitter dovedește că roboții de spam reprezintă mai puțin de 5% dintre utilizatorii săi, au constituit o încercare de reduce și mai mult prețul acțiunilor.
Momentul dezvăluirii de către Musk a participației sale a declanșat deja o investigație a Comisiei pentru Valori Mobiliare și Schimb (SEC) din SUA.
SEC cere oricărui investitor care cumpără o participație care depășește 5% într-o companie să-și dezvăluie participațiile în termen de 10 zile de la depășirea pragului