Elveţia a adoptat un nou plan pentru soluţionarea disputei cu SUA privind evaziunea fiscală
Băncile elveţiene vor putea solicita guvernului permisiunea de a coopera cu autorităţile SUA pentru rezolvarea disputelor privind facilitarea evaziunii fiscale, potrivit Wall Street Journal (WSJ), care citează un comunicat al executivului din Elveţia.
Băncile nu vor putea transfera către autorităţile din Statele Unite informaţii privind clienţii americani, dar vor putea oferi date privind conturile transferate către alte instituţii de credit, precum şi detalii legate de activitatea angajaţilor, avocaţilor şi contabililor.
Planul presupune protecţie juridică pentru angajaţii băncilor şi alte părţi implicate.
Proiectul se bazează pe legi deja existente şi reprezintă rezultatul unei dezbateri îndelungate privind măsurile care ar trebui luate de autorităţi pentru a permite guvernului SUA să recupereze taxele aferente activelor şi veniturilor nedeclarate ascunse în Elveţia de americani.
Un plan propus anterior de guvernul elveţian, care ar fi permis băncilor să ofere Statelor Unite informaţii privind afacerile derulate în trecut cu clienţi americani, a fost respins de Parlament. Legislativul a contestat planul, considerând că reprezintă o încălcare a suveranităţii Elveţiei de către SUA, că este prea vag şi ar expune băncile la probleme juridice majore legate de tradiţia secretului bancar.
Numeroase bănci elveţiene, printre care Credit Suisse şi Julius Baer, sunt investigate în SUA şi colagorează cu anchetatorii. UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a încheiat în 2009 un acord cu Departamentul Justiţiei din SUA pentru a evita urmărirea penală, plătind o amendă de 780 milioane de dolari pentru că a facilitat evitarea plăţii taxelor în favoarea clienţilor americani.
Wegelin & Co., cea mai veche bancă din Elveţia, a pledat „vinovat” în acest an într-un tribunal din New York la acuzaţii de facilitare a evaziunii fiscale. Instituţia şi-a încetat activitatea.