Profitul aşteptat, conform datelor provizorii, este cel mai ridicat de când SNB a fost înfiinţată, în 1907, şi depăşeşte cu mult precedentul record, de 54 miliarde de franci elveţieni, din 2017, scrie Agerpres.
Banca Naţională a Elveţiei a înregistrat pierderi anuale de 3,2 miliarde de franci elveţieni în 2023 şi pierderi record de 132 miliarde de franci elveţieni în 2022.
Datele din 2024 sunt în linie cu estimarea economiştilor de la UBS, şi vor permite recompensarea acţionarilor SNB, a Guvernului central şi a guvernelor regionale, pentru prima dată în ultimii trei ani.
Anul trecut, SNB a făcut un profit de 67 miliarde de franci elveţieni de pe urma deţinerilor în valută, susţinute de evoluţiile foarte bune de pe pieţele bursiere – indicele MSCI World înregistrând un avans de 17% în 2024.
SNB deţine participaţii la giganţii americani din domeniul tehnologiei, cum ar fi Apple, Microsoft şi Amazon.
Aprecierea dolarului, moneda în care SNB deţine 39% din activele sale în valută, în valoare de 744 miliarde de franci elveţieni, a ajutat de asemenea la majorarea valorii câştigurilor obţinute de SNB în afara ţării, când sunt convertite în franci elveţieni.
Deţinerile de aur au adus Băncii Naţionale a Elveţiei un câştig de 21,2 miliarde de franci elveţieni, în condiţiile în care preţul metalului galben a crescut cu peste 27% anul trecut. SNB deţine 1,04 milioane tone de aur.
Poziţiile în franci elveţieni ale SNB au provocat instituţiei pierderi de 7,4 miliarde de franci elveţieni în 2024.
„Condiţiile au fost extrem de favorabile pentru SNB anul trecut, cu aprecierea dolarului şi preţurile mai ridicate la aur, care în mod normal nu se întâmplă în acelaşi timp, în timp ce pieţele bursiere au avut o evoluţie foarte bună. Este o situaţie extrem de neobişnuită, dar una extrem de favorabilă pentru profiturile SNB”, a apreciat economistul UBS Alessandro Bee.