Potrivit SNB, în primele şase luni anului pierderile înregistrate de pe urma evoluţiilor cursului de schimb s-au ridicat la 11,8 miliarde de franci, ceea ce a diminuat foarte mult câştigurile realizate de pe urma obligaţiunilor şi acţiunilor pe care le deţine.
Banca Naţională a Elveţiei, instituţie al cărei principal obiectiv este să menţină stabilitatea preţurilor şi nu să facă profit, a cumpărat cantităţi semnificative de valută pentru a slăbi presiunile de apreciere a francului, monedă căutată de investitori în perioadele de incertitudine economică. Investiţiile în valută ale SNB au ajuns la 728 miliarde de franci, adică cu 12% mai mari decât întreaga economie a Elveţiei.
‘Câştigurile de pe urma evoluţiilor cursului de schimb euro-franc nu au compensat pierderile înregistrate de pe urma investiţiilor în alte valute, în special în dolari americani’, a precizat Banca Naţională a Elveţiei într-un comunicat.
Deprecierea dolarului a redus valoarea în franci a investiţiilor americane, în condiţiile în care 35% din activele SNB sunt în dolari.
Alessandro Bee, analist la UBS, estimează că fiecare creştere cu un procent a francului în raport cu dolarul costă SNB aproximativ 2,5 miliarde de franci. În schimb, Banca naţională a Elveţiei câştigă aproximativ trei miliarde de franci cu fiecare depreciere cu un procent a francului în raport cu moneda euro.
‘Mărimea uriaşă a bilanţului SNB înseamnă că este foarte sensibil la fluctuaţiile cursului de schimb’, a subliniat Alessandro Bee, care a adăugat că se aşteaptă ca moneda elveţiană să se deprecieze până la 1,14 franci pentru un euro la finele lui 2017.
SNB a mai informat că în primul semestru a realizat un câştig de 300 de milioane de franci de pe urma rezervelor de aur şi 970 milioane de franci de pe urma dobânzilor negative pe care le percepe băncilor comerciale, un element important al politicii sale destinate să împiedice aprecierea francului.