Elveţia: Francul s-a depreciat semnificativ faţă de euro, atingând cel mai redus nivel din 2015

Francul elveţian a atins joi cel mai scăzut nivel în raport cu moneda euro de după eliminarea pragului cursului de schimb, deoarece investitorii se aşteaptă ca Banca Naţională a Elveţiei (SNB) să menţină politica monetară relaxată, în timp ce alte instituţii se îndreaptă spre o înăsprire, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 27 iul. 2017, 17:52
Elveţia: Francul s-a depreciat semnificativ faţă de euro, atingând cel mai redus nivel din 2015

Francul elveţian, considerat ca o valoare de refugiu, este afectat de turbulenţele de pe pieţele financiare. De asemenea, francul este sub presiune după ‘Frankenschock’ – decizia din 15 ianuarie 2015 a Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB) de a elimina pragul minim de 1,20 franci pentru un euro.

Joi, francul s-a depreciat cu 0,6%, ajungând la 1,1239 franc pentru un euro, cel mai redus nivel din 15 ianuarie 2015. De luni, moneda elveţiană s-a depreciat cu 1,8% faţă de euro.

‘Statutul de valoare de refugiu a francului elveţian începe să se atenueze. Pieţele încep să vadă o normalizare a politicii monetare a BCE în 2018’ , a apreciat analistul Michael Hewson, de la CMC Markets în Londra.

‘Preşedintele SNB, Thomas Jordan, a reiterat săptămâna aceasta că francul elveţian rămâne semnificativ supraevaluat şi vor fi menţinute actualele decizii de politică monetară, ratele negative ale dobânzilor şi intervenţiile valutare’, susţin analiştii de la Credit Agricole.

Conform unui raport recent publicat de Banca Naţională a Elveţiei, instituţia a achiziţionat anul trecut valută în valoare de 67,1 miliarde de franci elveţieni (67,6 miliarde de dolari), în cadrul eforturilor sale de a lupta împotriva aprecierii monedei naţionale.

În 2015, SNB a cheltuit 86,1 miliarde de franci elveţieni pe intervenţii pe piaţa valutară şi o sumă record de 188 de miliarde de franci elveţieni în 2012.

‘Aceste intervenţii au avut loc în special în perioadele de maximă incertitudine, când francul elveţian era foarte căutat, fiind considerat un refugiu în perioade de turbulenţe’, se arată în raportul anual al SNB.

Intervenţiile valutare şi ratele negative ale dobânzilor sunt principalele instrumente prin care Banca Naţională a Elveţiei încearcă să provoace deprecierea monedei naţionale, care este în mod constant descrisă ca ‘semnificativ supraevaluată’. Un franc prea puternic afectează exporturile Elveţiei şi chiar avansul economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...