Spania ceruse în ianuarie permisiunea de a trimite Ucrainei tunuri antiaeriene de 35 mm, de fabricaţie elveţiană.
Reuters reaminteşte că Elveţia a mai respins anterior şi cereri similare privind reexporturi de vehicule blindate şi muniţie din Danemarca şi Germania, tot pentru sprijinirea Ucrainei în faţa agresiunii ruse. Cererea Germaniei viza muniţii de fabricaţie elveţiană destinate unor blindate de apărare antiaeriană. Cererea Danemarcei se referea la 22 de blindate Piranha III produse în Elveţia.
Potrivit legii federale privind materialul de război, exporturile elveţiene de material de război trebuie să fie refuzate dacă ţara de destinaţie este implicată într-un conflict armat internaţional. Or, Rusia şi Ucraina sunt implicate într-un astfel de conflict.
Cu toate acestea, în iunie 2022, Consiliul Federal (guvernul elveţian) a apreciat drept „posibilă” livrarea de material de război sub formă de elemente de asamblare sau de piese detaşate către întreprinderi de armament europene, chiar dacă materialul de război fabricat este susceptibil să ajungă în Ucraina.
Dezbaterea asupra neutralităţii a fost reaprinsă în Elveţia prin decizia guvernului de a adopta toate sancţiunile impuse împotriva Rusiei de către Uniunea Europeană, de la declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, pe 24 februarie.
Diverse iniţiative sunt în curs în Parlamentul Elveţiei în vederea relaxării regulilor privind reexportul de material de război, însă nicio decizie nu este aşteptată mai devreme de câteva luni.
Rusia a declanşat o invazie în Ucraina în ceea ce ea numeşte „operaţiune militară specială” cu scopul declarat al „demilitarizării” şi „denazificării” acestei ţări vecine, dar Kievul şi Occidentul o consideră drept agresiune neprovocată şi nejustificată, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.