În cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Elveţia trebuie să înceapă imediat să lucreze la dezvoltarea unor standarde globale pentru schimbul de date, se arată în raportul realizat de un grup de profesori şi oficiali guvernamentali numit de Ministerul elveţian de Finanţe.
Elveţia încearcă să scape de reputaţia de paradis fiscal, creată prin atragerea din străinătate a unor active de 2.200 de miliarde de dolari, din partea unor clienţi bogaţi.
Statul elveţian este presat de Uniunea Europeană să se alăture unui sistem de schimb automat de informaţii legate de conturile bancare. Acceptarea ar pune capăt tradiţiei secretului bancar din Elveţia, guvernul de la Berna încercând să rezolve şi o investigaţie declanşată de Departamentul american de Justiţie împotriva a 14 companii financiare, între care Credit Suisse Group şi Julius Baer Group, care ar fi ajutat americani să eludeze fiscul.
Guvernul elveţian va organiza „discuţii detaliate” pe tema recomandărilor comisiei, până în septembrie, a declarat ministrul de Finanţe Eveline Widmer-Schlumpf.
Între membrii comisiei se află Jean-Pierre Danthine, vicepreşedinte al Băncii Naţionale Elveţiene, şi Urs Zulauf, director adjunct al autorităţii de supraveghere a pieţei financiare, Finma.
Comisia Europeană a propus, pe 12 iunie, ca dividendele, câştigurile de capital şi alte forme de venituri financiare să facă obiectul schimburilor automate de date între autorităţile fiscale, începând din 2015. Autorităţile de la Bruxelles vor să combine aceste noi propuneri cu actualele eforturi de actualizare a schimburilor de date fiscale aplicate dobânzilor conturilor de economii.
Dacă propunerile vor fi aprobate de statele membre va rezulta modificarea reglementărilor fiscale în statele membre, astfel încât evaziunea va deveni mai dificilă, a declarat comisarul pentru fiscalitate, Algirdas Semeta. Acesta se va întâlni cu luni, la Berna, cu ministrul elveţian de Finanţe.