”Există temeri că aceasta ar putea avea un impact asupra imaginii Elveţiei. Când spunem Elveţia, ne gândim la brânză”, a explicat Manuela Sonderegger, purtătoarea de cuvânt a SCM. ”Dar, cu acest vot, este posibil ca oamenii să boicoteze brânzeturile elveţiene, chiar dacă nu se speră aceasta”, a adăugat ea.
Europa este cea mai mare piaţă pentru brânzeturile elveţiene, peste 80% din exporturi. În 2013, exporturile elveţiene de brânzeturi au totalizat 68.000 tone, înregistrând o creştere într-un an de 1,7 % ca volum şi de 4,8 % ca valoare, potrivit cifrelor publicate de Switzerland Cheese Marketing, în cooperare cu TSM Fiduciaire.
Principalele pieţe pentru exporturile de brânzeturi elveţiene sunt Germania (55.800 de tone), Italia (11.800 de tone) şi Franţa (5.600 de tone).
Varietăţile cele mai vândute sunt Emmentaler AOC, Gruyere AOP şi Appenzeller, care numai ele reprezintă mai mult de jumătate din volumele livrate în străinătate, se precizează în comunicatul SCM şi TSM.
Manuela Sonderegger a precizat însă că este prea devreme să se evalueze consecinţele votului privind exporturile de brânzeturi elveţiene în Uniunea Europeană. ”Pentru moment, acordurile bilaterale sunt încă în vigoare şi sperăm că guvernul elveţian (Consiliul Federaţiei) va găsi o soluţie. Dar, acum, preocuparea noastră cea mai mare este imaginea Elveţiei”, a conchis ea.