Elveţienii au aprobat cele mai stricte reguli din lume pentru remunerarea directorilor de companii

Elveţienii au aprobat duminică, prin referendum, cele mai stricte reguli din lume pentru remunerarea şefilor de companii, iar directorii care le încalcă pot fi condamnaţi la închisoare, relatează CNBC.
Economica.net - lun, 04 mart. 2013, 18:31
Elveţienii au aprobat cele mai stricte reguli din lume pentru remunerarea directorilor de companii

Participanţii la referendum au votat în proporţie de 68% ca acţionarilor companiilor listate să aibă dreptul de a bloca pachetele salariale ale conducerii, precum şi plata unor sume mari la instalarea sau plecarea managerilor.

Dacă managerii nu vor respecta aceste reguli vor risca pedepse cu închisoarea de până la trei ani.

Votul reflectă nemulţumirea tot mai mare provocată de bonusurile şi salariile excesive, având în vedere că directorii executivi şi preşedinţii de companii sunt printre cei mai bine plătiţi din lume.

Nemulţumirea publică a fost amplificată şi de un scandal recent, provocat de o primă de plecare de 72 de milioane de franci elveţieni (76 milioane dolari) acordată preşedintelui grupului farmaceutic Novartis, la care acesta a renunţat ulterior. Astfel, referendumul de duminică a avut una dintre cele mai mari rate de aprobare din istoria Elveţiei.

Propunerile de la referendum, promovate şi susţinute în ultimii patru ani de Thomas Minder, politician şi om de afaceri din nordul Elveţiei, au polarizat populaţia ţării, care de mult timp este un bastion al remuneraţiilor mari.

Alte grupuri pro-business, precum Economiesuisse, au avertizat că un rezultat pozitiv al referendumului va afecta competitivitatea Elveţiei, fiind posibil ca unele companii multinaţionale să îşi transfere activităţile în alte ţări.

Justin Szwaja, director la Ernst & Young în Geneva, consideră aceste temeri nejustificate.

„Ţara va rămâne probabil la fel de atractivă, având în vedere resursele, personalul calificat şi poziţia în centrul Europei”, a spus el.

De asemenea, propunerile nu ar trebui să fie o problemă pentru companiile performante, unde directorii vor putea aştepta în continuare remuneraţii corespunzătoare performanţelor şi rezultatelor obţinute, consideră Szwaja, care nu anticipează un exod al talentelor în afara Elveţiei.

Elveţia este atractivă pentru unele din cele mai mari companii din lume datorită taxelor reduse, politicilor stabile şi legislaţiei „prietenoase” pentru afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia a atacat Kievul toată noaptea, provocând minimum 14 persoane rănite, provocând incendii și avariind infrastructura feroviară
Rusia a atacat Kievul toată noaptea, provocând minimum 14 persoane rănite, provocând incendii și avariind infrastructura ...
Rusia a lovit Kievul cu drone într-un atac care a durat toată noaptea de joi spre vineri, rănind cel puțin 14 persoane, avariind infrastructura feroviară și provocând incendii la clădiri și......
Premierul Bolojan va trimite la Parchet documentele privind sediul EximBank
Premierul Bolojan va trimite la Parchet documentele privind sediul EximBank
Premierul Ilie Bolojan a anunțat, joi, că va trimite toate documentele privind imobilul RA-APPS unde funcționează EximBank ...
Doar 15 mărci de vehicule electrice din China vor fi viabile din punct de vedere financiar până în 2030 – studiu
Doar 15 mărci de vehicule electrice din China vor fi viabile din punct de vedere financiar până în 2030 – studiu
Un studiu realizat de compania de consultanță AlixPartners arată că din zecile de mărci din China care produc în prezent ...
România fierbe la 40 de grade. Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi mai mult de jumătate de ţară – Vezi harta
România fierbe la 40 de grade. Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi mai mult de jumătate de ţară – Vezi ...
Mai mult de jumătate din ţară, inclusiv Capitala, se vor afla vineri şi sâmbătă sub Cod portocaliu de caniculă şi ...