Guvernul a adoptat deja un program pentru închiderea centralelor nucleare, ca reacţie la accidentul nuclear din 2011 de la Fukushima, însă planul nu include şi o dată limită.
Partidul Verzilor, aflat în opoziţie, a căutat să grăbească procesul şi a iniţiat propunerea de referendum de a închide reactoarele în perioada 2017-2029.
Verzii şi grupările ecologiste care au susţinut iniţiativa au argumentat că Elveţia are o flotă de reactoare îmbătrânită şi că un program de eliminare a energiei nucleare e necesar pentru a preveni accidentele.
Susţinătorii referendumului ai mai spus că introducerea unei date limită ar oferi un impuls industriei energetice alternative.
Cabinetul de centru, format din mai multe partide, a argumentat că renunţarea la cele patru centrale atomice ar duce la importuri de energie nucleară, în condiţiile în care energia nucleară reprezintă 34% din necesarul de energie al ţării.
Conform planului supus la vor prin referendum, trei reactoare ar fi trebui închise în 2017, inclusiv reactorul Beznau I, vechi de 47 de ani, cel mia vechi din lume.
Guvernul elveţian vrea să menţină centralele atomice în funcţiune atât câte este posibil şi să introducă gradual surse regenerabile.