eMAG: afaceri de 145 milioane de euro
La finele anului trecut, eMAG.ro avea o cotă de 70,1% din piaţa online de produse electronice şi IT, care a însumat 207 milioane de euro, de la 70,8% în 2010.
Planurile pentru 2012 vizează atingerea unei cifre de afaceri de 180 milioane de euro şi extinderea accelerată a eMAG Marketplace pe mai multe categorii de retail.
„Anul 2011 a fost anul revenirii pe creştere a vânzărilor, iar jumătate din creştere a fost adusă proactiv de noi. Un alt lucru interesant în 2011 este schimbarea comportamentului de cumpărare: nu te mai poţi lăuda la televizor cu cele mai mici preţuri sau cele mai bune servicii, clienţii au învăţat să compare, să verifice şi să aleagă”, a declarat directorul general al eMAG.ro, Iulian Stanciu.
Potrivit acestuia, eMAG.ro a obţinut anul trecut un profit operaţional de trei milioane de euro, nivel similar celui consemnat în 2010.
El a adăugat că eMAG.ro a vândut 25% din laptopurile comercializate în România la nivelul anului 2011.
„Noi am vândut aproape 100.000 de laptopuri, din cele 400.000 comercializate la nivel naţional”, a menţioat Stanciu, care a mai spus că oferta eMAG.ro numără peste 60.000 de produse şi creşte în fiecare zi.
La rândul său, directorul de dezvoltare al eMAG.ro, Radu Apostolescu, a spus că magazinul online va avea peste 100 milioane de vizite în acest an, de la 80 milioane în 2011, trafic care este de cel puţin 10 ori mai mare decât un centru comercial important din România.
„Datorită acestui fapt, considerăm că eMAG Marketplace este o platformă foarte interesantă pentru orice comerciant, chiar dacă are sau nu un magazin online propriu în prezent. Considerăm că nu avem concurenţi ci doar posibili parteneri, pentru că oferim acces la o bază uriaşă de clienţi care au deja încredere să cumpere de la eMAG.ro”, a spus Apostolescu.
Potrivit datelor Dante International, una din cele mai importante realizări ale eMAG.ro în 2011 a fost organizarea evenimentului de vânzări Black Friday.
Astfel, în ultima vineri a lunii noiembrie 2011, într-o singură zi, eMAG.ro a avut 1,2 milioane de vizitatori, iar clienţii au făcut cumpărături în valoare de peste 8 milioane de euro. „Clienţii au comandat 100.000 de produse în ziua respectivă”, a spus Stanciu.
El a afirmat că o altă realizare a eMAG.ro a fost lansarea platformei Marketplace în aprilie 2011, prin intermediul căreia companiile partenere îşi pot comercializa produsele direct pe eMAG.ro.
Până în prezent, eMAG.ro a introdus în oferta sa categorii precum jucării (Doron Land), muzică (Nova Music) şi asigurări (Netrisk Broker de Asigurare).
Cărţile (editura Libris) au fost cele mai vândute produse pe Marketplace şi au generat peste jumătate din valoarea vânzărilor de anul trecut, iar asigurările auto au reprezentat cel mai dinamic segment.
„În două luni, prin eMAG.ro au fost vândute 12.200 de poliţe de răspundere civilă auto (RCA). De asemenea, au fost vândute 66.635 de cărţi în nouă luni, precum şi 10.000 de albume de muzică în trei luni”, a spus Stanciu.
Magazinul online este deţinut de Dante International, al cărei acţionar principal este compania Asesoft Distribution – 80,67%, controlată de Iulian Stanciu şi Sebastian Ghiţă. Ceilalţi acţionari sunt Radu Apostolescu – 16,33% şi Asesoft Web – 3%.
Asesoft Distribution a intrat în acţionariatul Dante International în aprilie 2009, când a achiziţionat 51% din acţiunile societăţii, şi a preluat integral Custom Net Solutions (fosta eMag International), valoarea tranzacţiei fiind estimată la sub 10 milioane euro.
Ulterior, Stanciu şi Ghiţă au capitalizat eMAG.ro cu suma de trei milioane euro printr-un credit contractat de la BRD.
În ianuarie 2012, Asesoft Distribution şi-a majorat participaţia în acţionariatul Dante International, de la 51% la 80,67%, în urma achiziţiei titlurilor deţinute de doi asociaţi persoane fizice – Marian Bogdan Vlad – 13,33% şi Dan Teodosescu – 16,34%.