„Principalele fenomene pe care le-am înregistrat în Black Friday 2017 sunt: dominația mobilului, saltul istoric al plăților cu cardul și orientarea clienților către produse din game superioare. Shopping mall-ul din buzunarele oamenilor, smartphone-ul, a devenit cea mai simplă și eficientă modalitate de a achiziționa produse online, cu o pondere de peste două treimi din totalul vizitelor de Black Friday. Este un trend pe care noi l-am anticipat în urmă cu 6-7 ani și estimăm că va crește în continuare”, a declarat Tudor Manea, director general eMAG.
Plăţile cu cardul în ziua reducerilor au depăşit uşor pragul de 30%, faţă de 26% anul trecut, mai precizează eMAG, care a mizat în timpul campaniei de promoţii pe parteneriatul cu băncile pentru a pune la dispoziţia clienţilor cât mai multe opţiuni de plată în rate fără dobândă, cu carduri de cumpărături.
Cu ce au rămas românii după Black Friday? De regulă, cu produse din game superioare, cu specificaţii tehnice şi funcţii mai avansate decât şi-ar fi permis în mod normal. Valoarea medie a comenzii a crescut şi ea.
„Clienții au comandat produse din game superioare, cu mai multe funcții și cu specificații mai bune. Această tendință este suținută de creșterea veniturilor din ultimul an și de deschiderea de a investi în calitatea vieții”, a explicat Manea.
Cele mai mari creșteri ale valorii medii la produsele comandate au fost înregistrate în categorii precum: telefoane mobile, gaming și PC-uri, mobilă, televizoare, produse audio și video, electrocasnice mici, fashion și cosmetice. Principalele categorii cu cerere în creștere, raportat la anul trecut, sunt fashion, îngrijire personală, anvelope și televizoare.
De Black Friday, 100.000 de clienţi au comandat pentru prima dată de pe eMAG.
Pe platforma Marketplace a companiei, 3.000 de comercianţi parteneri au vândut 285.000 de produse în valoare de peste 65 milioane lei, rezultate duble faţă de ediţia de anul trecut a Black Friday.
eMAG face parte din grupul sud-african de media şi comerţ online Naspers.