Embargoul Rusiei asupra vinurilor moldovenești poate cauza prejudicii de 40 de milioane de dolari

Embargoul impus de Rusia vinurilor Republicii Moldova poate cauza prejudicii de 40 de milioane de dolari dacă se va menține timp de un an, a declarat miercuri ministrul agriculturii Vasile Bumacov în urma unor audieri la comisia parlamentară pentru agricultură.
Economica.net - mie, 25 sept. 2013, 13:10
Embargoul Rusiei asupra vinurilor moldovenești poate cauza prejudicii de 40 de milioane de dolari

‘Am evaluat, dacă aceasta situație durează un an de zile, prejudiciile se pot ridica la 40 milioane de dolari. Dacă nu durează mult această pauză tehnică, lucrurile se pot corecta”, a declarat Vasile Bumacov, citat de Publika TV.

Oficialul și-a exprimat speranța că embargoul nu va dura atât de mult, însă a evitat să dea pronosticuri cu privire la reluarea exporturilor de vinuri autohtone în Federația Rusă. „Eu nu am văzut o intenție de a prelungi acest lucru (n.r. embargoul). Nu pot veni cu previziuni, depinde de negocieri, discuții. Avem mai mulți parametri asupra cărora trebuie să convenim”, a declarat Vasile Bumacov.

O delegație a Republicii Moldova va negocia săptămâna viitoare la Moscova un memorandum care va stabili parametrii pentru vinurile moldovenești. „Problema este că noi nu avem semnat un memorandum cu Rospotrebnazor în privința parametrilor clari, ce trebuie să conțină și ce nu trebuie să conțină produsele exportate în Federația Rusă. Sper că dacă nu săptămâna curentă, săptămâna viitoare, delegația din Republica Moldova va merge în Federația Rusă, am convenit cu (medicul șef sanitar rus Ghennadi) Onișcenco o agendă clară”, a mai declarat Vasile Bumacov.

Serviciul rus pentru protecția consumatorilor a sistat la 10 septembrie importul de producție vinicolă din Republica Moldova, invocând calitatea acesteia și prezența unor substanțe dăunătoare. Experți și unii politicieni de la Chișinău susțin că această decizie a fost determinată de apropierea Republicii Moldova de UE și intenția acesteia de a parafa Acordul de asociere și a celui de liber schimb la summitul Parteneriatului Estic care se va desfășura la sfârșitul lunii noiembrie la Vilnius.

În anul 2012 Republica Moldova a exportat producție vinicolă în valoare de 210 milioane de dolari, dintre care aproximativ 29% (peste 60 de milioane de dolari) au ajuns pe piața rusă, potrivit datelor oferite de Banca Națională. Alte piețe importante pentru producția vinicolă moldovenească sunt Belarus (22% din total) și Ucraina (14%). În 2012 România a importat din Republica Moldova producție alcoolică în valoare de 4,26 milioane de dolari, ceea ce reprezintă 2% din exporturile moldovenești

Rusia a mai interzis importul de vinuri moldovenești în primăvara anului 2006, iar livrările au fost reluate parțial în 2007 și în totalitate în 2009. Atunci, aproximativ 75% din producția alcoolică exportată era destinată acestei piețe, față de nici 30% în prezent. Revista rusă Ogonek a inclus recent embargoul din 2006 în topul ‘războaielor economice’ purtate de Rusia în ultimul deceniu. Conform aceleiași surse, producătorii moldoveni au pierdut în urma acelei blocade peste 200 de milioane de dolari.

Comisia Europeană (CE) propune deschiderea completă a pieței Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere între UE și Republica Moldova și a Acordului privind Zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (DCFTA), ca o măsură pentru a compensa dificultățile cu care se confruntă R. Moldova în exportul vinurilor pe unele dintre piețele sale tradiționale, potrivit unui comunicat dat publicității miercuri la Bruxelles.

Te-ar mai putea interesa și
POT a strans 161 de semnături în Parlament pentru a declanșa operațiunea de suspendare a președintelui Iohannis
POT a strans 161 de semnături în Parlament pentru a declanșa operațiunea de suspendare a președintelui Iohannis
Partidul Oamenilor Tineri anunță că 161 de parlamentari POT, AUR și SOS au semnat pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis, iar semnăturile au fost depuse la președintele Camerei......
Producția de petrol a celor 22 de membri ai OPEC+, scădere cu 14.000 de barili față de luna anterioară
Producția de petrol a celor 22 de membri ai OPEC+, scădere cu 14.000 de barili față de luna anterioară
Producția de petrol a celor 22 de țări care fac parte din alianța OPEC+ a scăzut în decembrie până la 40,65 milioane ...
Apple și-a pierdut prima poziție în vânzările smartphone-uri în China. A fost depășit de Vivo și Huawei
Apple și-a pierdut prima poziție în vânzările smartphone-uri în China. A fost depășit de Vivo și Huawei
Apple a fost detronat din poziția de cel mai mare vânzător de smartphone-uri din China în 2024, rivalii locali Vivo și ...
Aurul creşte şi atinge un nou record. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Aurul creşte şi atinge un nou record. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Curs BNR - Preţul aurului a atins cel mai ridicat nivel din istorie, în România. Banca Naţională a anunţat un preţ ...