Emil Munteanu, Managing Partner, Power Net Consulting: Această criză va accelera nevoia companiilor şi a consumatorilor de a se adapta la digital
Potrivit unui studiu al companiei, 45,5% dintre companiile respondente nu au încă o strategie de digitalizare. Studiul a fost realizat în perioada 1 iulie – 30 septembrie, pe 90 de respondenţi reprezentativi, care au considerat în proporţie de 100% că digitalizarea e un factor-cheie în dezvoltarea companiilor.
“Desigur că pe lângă o resetare mentală şi o disponibilitate de a accesa şi folosi mediul online este nevoie de investiţii în tehnologie. Această transformare digitală este în curs de ceva ani, dar această criză va accelera nevoia companiilor şi a consumatorilor de orice fel de a se adapta şi de a avea soluţii funcţionale, facile şi eficiente”, spune Munteanu.
Conform studiului efectuat de Power Net, digitalizarea este asociată cu un set de beneficii considerabile, cele mai importante fiind: eficienţa operaţională crescută (91%), simplificarea proceselor şi măsurarea performanţelor (82%) şi reducerea costurilor (73%). Nu în ultimul rând digitalizarea oferă transparenţă, trasabilitate şi promptitudine.
“Accesul la informație, fluidizarea proceselor, informația și analiza de calitate consolidează încrederea companiilor si antreprenorilor să mute afacerile şi procesele interne în mediul digital. Automatizarea facilitează eliminarea activităților manuale lăsând timp angajatilor să se ocupe de chestiunile care contează cel mai mult”, declară Emil Munteanu, Managing Partner al Power Net Consulting.
Conform analizei, 73% dintre respondenţi au auzit despre chatbots, iar folosirea soluţiilor de automatizare a proceselor este îmbrăţişată momentan doar de 45% dintre aceştia.
Cel mai ilustrativ exemplu se referă la încrederea în securitatea și integritatea datelor. Atunci când furnizează informatii interne, de multe ori confidentiale, companiile vor să se asigure că informația e pe mâine bune și că e utilizată în condiții de securitate maximă. De aceea companiile trebuie să folosească sisteme de securitate avansată pentru a le proteja împotriva atacurilor cibernetice.
“În ciuda creşterii folosirii serviciilor digitale de către români, este încă mult spaţiu de penetrare. Dacă semnăturile digitale sunt adoptate în proporţie de peste 50%, managementul de arhivare electronică a documentelor are o penetrare de doar 18%. Complexitatea experienţei de utilizare, lipsa de încredere şi indisponibilitatea serviciului sunt obstacole care îi împiedică pe consumatorii români să recurgă la servicii digitale atunci când au nevoie de respectivele servicii. Ne concentram pe soluţii specifice care să vină în întâmpinarea necesităţile actuale de digitalizare ale clientilor noştri. Este important ca odată conştienţi de nevoile lor, companiile să adopte o digitalizare integrată, care să simplifice atât procesele interne, cât şi relaţia cu furnizorii, clienţii şi colaboratorii externi”, adaugă Emil Munteanu.
PowerNet activează în industria IT de peste 20 de ani şi este specializată în digitalizarea şi automatizarea proceselor de business. PowerNet oferă soluţii la cheie, plecând de la platforme de chatbots, enterprise content management, robotic process automation, face recogniton şi semnatură digitală.