Emilia Stroe, director de HR la Sphera Franchise Group: Ne propunem să angajăm până la finalul anului 800 de persoane la KFC INTERVIU

"Ne propunem să angajăm până la finalul anului 800 de persoane la KFC, având în vedere atât nevoia curentă de personal, cât și cea de a ocupa posturi noi, în restaurante care vor fi deschise în acest an. Contextul anilor 2021 - 2022 a adus schimbări în KFC, atât la nivel salarial, cât și de beneficii. Astfel, în ultimii doi ani, colegii noștri au beneficiat de câte două majorări salariale pe an, pe lângă cele primite după împlinirea anumitor praguri în funcţie: la trei luni, la un an, la doi ani, a spus, într-un interviu acordat pentru Economica.net, Emilia Stroe, director HR la Sphera Franchise Group. Compania va aduce 50 de cetăţeni extracomunitari în cursul acestui an, ca să lucreze în reţeaua de restaurante KFC, a mai spus Emilia Stroe pentru Economica.net.
Cristina Şomănescu - mie, 17 aug. 2022, 22:08
Emilia Stroe, director de HR la Sphera Franchise Group: Ne propunem să angajăm până la finalul anului 800 de persoane la KFC INTERVIU

Emilia Stroe (foto), director de Resurse Umane la Sphera Franchise Group, a oferit un interviu pentru Economica.net în care a vorbit pe larg despre salariile şi beneficiilor oferite angajaţilor companiei KFC, despre periodicitatea majorărilor de salarii ale angajaţilor KFC, despre fluctuaţia de personal, despre importul de angajaţi extracomunitari, precum şi despre recenta modificare a Codului fiscal, prin OG 16, care prevede, cu câteva excepţii, plata CAS pentru contractele cu normă parţială la cel puţin nivelul salariului minim pe economie.

La sfârşitul lunii iulie, 3.500 de oameni lucrau în lanţul de restaurante KFC la nivel naţional, a spus Emilia Stroe pentru Economica.net.

KFC angajează 800 de oameni până la sfârşitul anului 2022.

„La nivelul KFC, rețeaua, aflată în prezent la 94 restaurante, este în permanentă expansiune, ceea ce face ca procesele de recrutare, selecție și angajare să fie vii, în continuă mișcare. În derularea lor ținem cont de provocările specifice domeniului HoReCa afectat de sezonalitate, de evoluția demografică reflectată în lipsa forței de muncă și de reputația creată acestui domeniu. Ne propunem să angajăm până la finalul anului 800 persoane, având în vedere atât nevoia curentă de personal, cât și cea de a ocupa posturi noi, în restaurante care vor fi deschise în acest an. Norma de lucru este un criteriu important pentru candidați care își doresc această flexibilitate a programului. Aproximativ 60% dintre noii noștri colegi au optat pentru normă întreagă, în timp ce norma de lucru parțială este preferată mai ales de tineri care doresc să se angajeze în timpul vacanței”, a spus pentru Economica.net Emilia Stroe, director de HR la Sphera Franchise Group.

Compania angajează în posturi din categoria personal restaurant (casier, lucrător bucătărie, curier, asistent instruire) și management restaurant (manager, director de restaurant). Procesul de recrutare se derulează și în intern, și extern, a menţionat Emilia Stroe.

Salariile cu care sunt ofertaţi candidaţii

În cadrul KFC, veniturile nete, care includ salariu net, tichete de masă și bonus de performanță acordat conform criteriilor interne, încep de la 1.300 lei net pe lună pentru o normă de patru ore pe zi și pornesc de la 2.600 lei net pe lună pentru o normă de opt ore pe zi, pentru un program de cinci zile pe săptămână. La aceste sume pot fi adăugate alte prime, bonusuri, sporuri variabile, raportate la criteriile specifice de acordare și munca prestată. Facem publice veniturile nete în anunțurile de recrutare, ceea ce aduce transparența necesară pentru a putea fi luate decizii în acord cu așteptările fiecăruia, a explicat pentru Economica.net Emilia Stroe.

Salariaţii KFC primesc două majorări salariale suplimentare pe an, implementate de companie în contextul pandemiei de Covid-19

„Contextul anilor 2021 – 2022 a adus schimbări în KFC, atât la nivel salarial, cât și de beneficii. Astfel, în ultimii doi ani, colegii noștri au beneficiat de câte două majorări salariale pe an, pe lângă cele primite după împlinirea anumitor praguri în funcţie: la trei luni, la un an, la doi ani”, a spus pentru Economica.net Emilia Stroe.

În perioada anilor 2020 – 2022 au avut loc creşteri salariale de aproximativ 24% pentru categoria personal restaurant din reţeaua KFC. „Cea mai recentă majorare a avut loc în 2022 si a presupus o creştere salarială cu aproximativ 10%”, a spus pentru Economica.net directorul de Resurse Umane la Sphera Franchise Group.

Tichete de masă şi prime de sărbători, printre beneficiile oferite tuturor angajaţilor.

Compania oferă salariaţilor cu normă întreagă tichete de masă cu valoare nominală de 20 de lei. De asemenea, toţi salariaţii KFC primesc prime de Paşti şi de Crăciun, prime pentru copiii acestora cu ocazia Crăciunului, prime de loialitate. Decontarea transportului se acordă tuturor angajaţilor la finalul schimbului al doilea de lucru, după ora 23:00, a explicat pentru Economica.net Emilia Stroe.

Promovări

Cei mai mulți colegi fac parte din categoria personal restaurant (casier, lucrător bucătărie, curier, asistent instruire), iar aceasta este sursa noastră principală de manageri și directori de restaurant prin procesul de promovare internă. Astfel, în ultimele luni, au fost promovați 114 colegi. Avansările nu au loc neapărat periodic, ci depind de două aspecte: nevoia de ocupare a unui post disponibil și intenția și potențialul manifestat de angajat. În general, promovarea internă începe după şase luni de vechime în companie, dar au existat și excepții de perioade mai scurte, atunci când am identificat colegi cu un mare potențial, iar contextul a fost favorabil promovării”, a precizat pentru Economica.net Emilia Stroe.

Cât de mult cântărește rezistența la stres în decizia de angajare în posturile de casier şi lucrător în bucătărie?

„Depinde cum interpretăm stresul și rezistența la stres. Le spunem candidaților noștri de la bun început care sunt responsabilitățile specifice postului vizat, condițiile de muncă și standardele interne de la care nu ne abatem, ținând cont că siguranța alimentară este primordială. În funcție de imaginea creată, candidații decid dacă mergem mai departe în procesul de selecție”, a spus Emilia Stroe în interviul acordat pentru Economica.net.

Cea mai mare fluctuaţie de angajaţi – la categorie de personal de restaurant: casier, lucrător bucătărie, curier, asistent instruire.

„Fluctuația cea mai mare o înregistrăm la categoria personal restaurant, iar acest lucru este firesc, dacă ținem cont de faptul că această categorie este majoritară și este expusă diverselor provocări amintite mai sus. De altfel, în domeniul HoReCa, mobilitatea angajaților este un subiect cunoscut. Dacă în 2019 exista un anumit grad de mobilitate, perioada 2020 – 2021 prin pandemie și deciziile aplicate în domeniul HoReCa a făcut ca instabilitatea să crească și, implicit, şi fluctuația. Trebuie să avem în vedere, de asemenea, și sezonalitatea specifică vacanțelor”, a explicat Emilia Stroe.

Cum va fi afectată compania de modificarea Codului fiscal prin OG 16 din 2022, în sensul reţinerii CAS pentru contractele cu norma parțială la cel puțin nivelul salariului minim brut (cu o serie de excepţii prevăzute în OG antemenţionată)

Decizia autorităților este aplicabilă începând cu momentul în care normele de aplicare sunt publicate (n. red. la momentul acordării interviului, proiectul de ordin al MFP despre normele de aplicare a OG 16 nu a fost publicat). Avem colegi vizați de aceste modificări, însă, pentru a putea calcula un impact real, avem nevoie de documentele justificative din partea lor, pentru a clarifica dacă există o situație de excepție sau nu. Vreau însă să subliniez că suntem și rămânem un angajator de persoane care pot lucra cu normă parțială. Iar claritatea acestui proces este esențială atât pentru angajator, cât și pentru angajat”, a spus pentru Economica.net Emilia Stroe.

Ce schimbari crede directorul de HR al Sphera Franchise Group că va produce în piața muncii aplicarea prevederilor despre plata CAS la nivelul salariului minim pentru contractele cu normă parţială, introduse în Codul fiscal prin OG 16/2022?

„În primul rând, trebuie să avem în vedere că prevederile OG 16/2022 schimbă situația actuală doar în cazul în care persoana care obține venituri din salarii nu se încadrează la categoria excepțiilor. Pentru aceste persoane există beneficiul în ceea ce privește nivelul contribuției.
Pe de altă parte, angajatorul va solicita documente justificative angajatului vizat, acesta trebuie să solicite, la rândul său, emiterea documentelor către o terță parte și, astfel, vor apărea condiționări și poate chiar renunțarea la angajare din cauza birocrației. Iar, în lipsa documentelor justificative, angajatorul va fi nevoit să plătească o contribuție mai mare decât înaintea adoptării OG 16/2022.
La nivelul pieței muncii, se creează o presiune mare pe anumite tipuri de joburi cu timp parțial și cu salarii specifice, în contextul în care flexibilitatea tipurilor de norme de lucru asigura un echilibru în derularea oricărui business. Angajatorii vor găsi soluții de reechilibrare, însă întrebarea care rămâne deschisă este următoarea: ce urmărim să obținem pe termen mediu și lung cu astfel de decizii?”, a explicat pentru Economica.net Emilia Stroe.

KFC a adus 250 de lucrători din Sri Lanka în primul an al crizei Covid-19. 

În 2020, am demarat un proiect, în derulare în prezent, prin care am adus 250 de persoane din Sri Lanka în echipele noastre KFC, iar în 2022 vom adăuga alte 50 persoane. Ne bucurăm să avem alături de noi, colegi cetățeni străini care au fost promovați și care contribuie acum la instruirea colegilor noi și colegi, cetățeni străini care sunt implicați și activi la nivelul echipelor în care activează. Există și cazuri în care angajați, cetățeni străini, au ales să plece către alte companii din România sau chiar către alte țări, neonorând contractul care a reprezentat motivul sosirii lor în România. Evident, aceste situații reprezintă investiții care nu aduc rezultate și care se transformă în pierderi pentru angajatorii care au astfel de inițiative de a aduce direct din țara sursă, candidații. Din păcate, există cazuri în care angajații cetățeni străini sunt atrași de promisiuni, de multe ori neonorate de viitorii angajatori din România, care de cele mai multe ori nu acționează pe principiului fair-play-ului sau cazuri în care angajații cetățeni străini vin în România cu agenda ascunsă de a pleca ilegal către alte țări din Vestul Europei”, conchide Emilia Stroe.

Precizări

Răspunsurile Emiliei Stroe, HR Director Sphera Franchise Group, vizează doar lanţul de restaurante KFC. Sphera Franchise Group include şi brandurile Pizza Hut şi Taco Bell.

Interviul a fost realizat înainte de intrarea în vigoare a Ordinului ministrului finanțelor nr. 1855/2022 privind procedura de aplicare a prevederilor art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Te-ar mai putea interesa și
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Kosovo sunt lipsiţi de energie electrică de zile întregi din cauza mai multor probleme apărute ca urmare a unei furtuni de zăpadă sau......
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că Franţa a încercat să stabilească "un dialog cu Moscova pe ...
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a investit în acest an peste 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, ...
45,8 milioane de tone de  mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
45,8 milioane de tone de mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 45,869 milioane tone, ...