Astfel, străinii vor putea obține credite ipotecare de maximum 50% din valoarea primei proprietăți și până la 40% din valoarea unei a doua, potrivit unor recomandări ale băncii centrale, obținute de Bloomberg.
Cetățenii EAU pot obține un credit în cuantum de până la 70% din valoarea primei proprietăți aduse drept garanție și 60% din valoarea celei de-a doua, potrivit documentului.
Contactați de Bloomberg, reprezentanții băncii centrale au refuzat să comenteze informațiile.
Măsura ar putea deraia revenirea prețurilor pe piața imobiliară din Dubai după trei ani consecutivi de declin.
„Pe termen scurt, este o măsură negativă pentru că va opri creșterea prețurilor la imobiliare. Din moment ce majoritatea cumpărătorilor din ziua de azi sunt și utilizatorii finali ai proprietăților, am putea asista la o scădere a prețurilor deoarece nu oricine își permite să vină cu un avans de 50%”, comentează un analist financiar din Dubai.
Piața imobiliară din Dubai, ajunsă în pragul colapsului în urma crizei financiare mondiale din 2008-2009, dă semne de revenire. Prețurile de pe piață au scăzut cu 65% de la începutul crizei, însă emiratul a anunțat în noiembrie o serie de proiecte gigant, inclusiv un nou district care va include cel mai mare centru comercial din lume și un complex de 5 parcuri de distracție.
Regulile mai dure privind creditarea impuse în acest an de banca centrală a Emiratelor Arabe Unite ar putea încetini vânzările de locuințe și dinamica prețurilor din Dubai. Străinii reprezintă aproximativ 80% din populaţia EAU, potrivit estimărilor oficiale.
Noile restricții pe creditare adoptate de banca centrală vor contribui la consolidarea sectorului imobiliar prin încurajarea investitorilor serioși, comentează reprezentanții Emaar Properties, compania care a dezvoltat Burj Khalifa, cel mai înalt zgârie-nori din lume.