Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au scăzut cu aproape 3% în T1 2023 – Eurostat

În primul trimestru din 2023, emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia Uniunii Europene au totalizat 941 milioane de tone echivalent CO2, o scădere de 2,9% faţă de perioada similară din 2022 (969 milioane de tone echivalent CO2), arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
AGERPRES - mie, 16 aug. 2023, 14:08
Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au scăzut cu aproape 3% în T1 2023 - Eurostat

Acest declin a avut loc simultan cu o creştere de 1,2% a economiei UE în primul trimestru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, scrie Agerpres.

În primele trei luni din acest an, sectoarele economice responsabile pentru majoritatea emisiilor de gaze cu efect de seră au fost gospodăriile (24%), industria (20%), furnizarea de electricitate şi gaze (19%), agricultura (13%), transport şi depozitare (10%).

Datele Eurostat arată că în primul trimestru din 2023 emisiile au scăzut în cinci din nouă sectoare ale economiei, cel mai sever declin fiind la furnizarea de electricitate şi gaze (minus 12,3%). Principalul sector în care au crescut emisiile a fost cel de transport şi depozitare (7,2%).

Emisiile de gaze cu efect de seră în primele trei luni din 2023 au scăzut în 21 de state membre UE, comparativ cu perioada similară din 2022, excepţiile fiind Irlanda (9,1%), Letonia (7,5%), Slovacia (1,9%), Danemarca (1,7%), Suedia (1,6%) şi Finlanda (0,3%), unde ele au crescut. Acest grup de state membre a înregistrat şi o creştere a economiei în primul trimestru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022.

Cele mai semnificative reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de seră au fost în Bulgaria (minus 15,2%), Estonia (minus 14,7%) şi Slovenia (minus 9,6%).

Din cele 21 de state membre unde s-a înregistrat o scădere a emisiilor, doar şase au raportat o scădere a PIB-ului lor (Cehia, Estonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, şi Polonia), astfel încât 15 state membre UE (Portugalia, Croaţia, Belgia, Malta, Franţa, Spania, Ţările de Jos, Germania, Austria, România, Italia, Cipru, Grecia, Slovenia şi Bulgaria) au reuşit să-şi reducă emisiile în timp ce au înregistrat o creştere a PIB-ului lor.

UE şi-a propus o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, pentru a ajunge la neutralitate climatică până în 2050.

Te-ar mai putea interesa și
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut, în primele nouă luni din 2024, cu 6,1%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, de la 36.250 tone la 38.451 tone, conform......
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Premierul ungar Viktor Orban a făcut o legătură între imigraţia ilegală şi actele de terorism, cu referire la recenta ...
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca ...
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...