Emisiile UE s-au redus, în 2024, cu 59% față de 1990, datorită utilizării resurselor de energie regenerabilă
Potrivit cercetării, anul 2024 a fost unul cu recorduri pentru sectorul energetic european. Prețurile negative au bătut un nou record, înregistrându-se de 1.480 de ori. În mod pozitiv, prețul mediu al energiei electrice pentru ziua următoare în UE a scăzut cu 16% față de 2023, cu unele excepții notabile în ultimul trimestru al anului.
UE a încheiat anul 2024 cu prețuri medii mai mici la energia electrică. Anul trecut, prețurile pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) au scăzut la 82 euro pe megawatt oră (euro/MWh), față de 97 euro/MWh în 2023. Această medie a fost chiar mai mică – 76 euro/MWh – până în ultimul trimestru al anului, când creșterea prețurilor la gaze, cererea ridicată pe timp de iarnă, energia solară mai puțină și zilele fără vânt au dus la majorarea prețurilor, provocând mai multe vârfuri în Germania, Ungaria, România și Suedia, acestea fiind doar câteva țări. Totodată, prețurile negative au bătut un nou record în acest an, fiind înregistrate în 17% din cazuri în cel puțin o zonă de licitație.
„Datele Eurelectric dovedesc încă o dată că investiția în creșterea producției de energie regenerabilă este calea corectă pentru o economie mai competitivă și decarbonizată, dar aceasta trebuie completată de o capacitate mai fermă și mai flexibilă pentru a echilibra variabilitatea, a limita dependența de combustibilii fosili costisitori și pentru a limita creșterile de prețuri”, a declarat Cillian O’Donoghue, director de politici la Eurelectric, citat în comunicat.
Din punct de vedere al emisiilor, anul 2024 a marcat cel mai scăzut nivel al acestora din sectorul energetic al UE, cu o diminuare de 13% față de 2023. Sursele regenerabile de energie au contribuit cu 48% la producția de energie electrică din UE, urmate de energia nucleară, cu 24%, și de combustibilii fosili, cu 28% – cea mai mică pondere înregistrată vreodată.
Energia nucleară a rămas principala tehnologie pentru producerea de energie, în timp ce energia eoliană și-a consolidat poziția în raport cu gazul natural, menținând avansul înregistrat anul trecut.
Producția de electricitate din hidrocentrale și parcuri fotovoltaice a înregistrat o creștere remarcabilă, de peste 40 TWh, în 2024 comparativ cu 2023, această cantitate fiind echivalentă cu jumătate din cererea anuală de energie din Belgia sau cu întreaga cerere anuală din Danemarca.
„Electrificarea este cea mai accesibilă soluție pentru decarbonizarea UE. Cu cât electrificăm mai mult, cu atât procesul de decarbonizare devine mai simplu, dar cererea de electricitate nu este încă la nivelul la care ar trebui să fie”, a adăugat O’Donoghue.
Într-o notă mai puțin pozitivă, cererea de energie electrică nu a crescut după criză, în principal din cauza consumului industrial scăzut. În perspectivă, stimulentele pentru electrificarea industriei vor fi esențiale pentru o economie decarbonizată competitivă, spun specialiștii Eurelectric.
Practic, cererea de energie electrică a crescut cu mai puțin de 2% în acest an comparativ cu 2023, însă rămâne sub nivelurile de dinaintea crizei. O parte din această scădere se datorează creșterii eficienței energetice și economiilor de energie, însă mai mult de 50% din declin este cauzat de încetinirea activității industriale.
În Germania, consumul de energie electrică al industriei a scăzut cu 13% în 2023 față de 2021 și se estimează că s-a diminuat și mai mult în 2024, având în vedere că producția industrială a înregistrat un declin anual de 4%.
Eurelectric reprezintă interesele industriei europene de electricitate.