‘Suprasubscrierea de două ori a acestei emisiuni arată că este o cerere consistentă pentru bonduri în lei, pe termen mediu, şi de această oportunitate cred că ar putea să beneficieze multe companii româneşti. Practic, există un instrument prin care te poţi finanţa pe termen mediu la o dobândă fixă, fără garanţii, spre deosebire de un credit bancar, şi există cerere consistentă în România pentru astfel de instrumente atâta timp cât şi emitentul prezintă încredere şi viitorul acelei companii este văzut de investitori în sens pozitiv. În plus, aşa cum am văzut, există bani nu doar în România, ci şi în afara României, care pot fi captaţi printr-un astfel de instrument. Cerere există’, a spus Lucian Anghel.
În cazul emisiunii de obligaţiuni emise de Banca Internaţională de Investiţii aproximativ 10% dintre investitori au fost din afara ţării.
De asemenea, Anghel a explicat că pentru emiterea de obligaţiuni în euro este nevoie de modificarea legislaţiei.
‘Pentru emiterea în euro de obligaţiuni de către o companie este nevoie de o modificare legislativă. O să intrăm într-un proces de discuţie probabil cu Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei’, a afirmat Lucian Anghel.
Potrivit acestuia, este nevoie de o modificare legislativă pentru ca orice companie românească să poată să emită şi să deconteze emisiuni de obligaţiuni în euro în România, dar acesta nu se poate întâmpla mai devreme de anul viitor.
‘Angajamentul pe care ni l-am asumat faţă de investitori şi faţă de autorităţile române este ca toţi banii pe care îi atragem în România să fie reinvestiţi într-un orizont de timp în proiecte din ţara noastră. Important este ca activitatea beneficiarilor să se desfăşoare pe teritoriul României şi serviciile sau bunurile pe care le produc să contribuie la creşterea produsului intern’, a afirmat Alexandru Florescu, vicepreşedinte al conducerii executive a băncii.
Acesta a spus că valoarea totală a investiţiilor în România este de aproximativ 50 de milioane de euro şi nu există niciun credit neperformant în România.
Banca Internaţională pentru Investiţii (IIB) a atras 300 de milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni, cu o maturitate de trei ani şi o dobândă de 3,4% pe an. Aceasta este a treia emisiune de obligaţiuni IIB în Uniunea Europeană şi al doilea plasament în România, în lei. Emisiunea a fost suprasubscrisă de peste două ori, operaţiunea fiind intermediată de BT Capital Partners. În 2015, banca a emis obligaţiuni de 111 milioane de lei, la o dobândă de 4,1% pe an.
Noua emisiune a atras investitori instituţionali, inclusiv fonduri de investiţii şi de pensii, companii de asigurări şi brokeraj, precum şi alţi investitori, nu numai din România, ci şi din Germania, Austria, Croaţia şi Cehia.