În acest context, Revistacariere.ro a stat de vorbă cu Emma Zeicescu, Director Communications la Philip Morris România, despre stilul de leadership pe care‑l aplică în echipa pe care o conduce.
De câte ori am avut oportunitatea să conduc o echipă, mi‑am dorit, și cred că am și reușit, să fac posibil un mix între pragmatism și empatie. Pentru mine, o echipă de succes înseamnă să construim zi de zi, să ne atingem obiectivele propuse și, mai ales, să nu pierdem bucuria de a fi împreună. Dacă lipsește „sufletul” din echipă, atunci eu simt că nu mi‑am îndeplinit misiunea. Aceasta a fost mantra mea de‑a lungul a peste 22 de ani de carieră: să nu uit niciodată să ajut oamenii, fie că este vorba despre situații personale sau profesionale. Îmi place să cred că femeile pot să producă schimbări printr‑o abordare mai caldă în leadership, iar pentru mine, exemplul personal – lead by example ‑ nu este doar retorică, ci realitate pură.
În primul rând am luat o decizie radicală în urmă cu un an, o decizie care a atras o serie întreagă de schimbări. După 21 de ani de jurnalism, aveam nevoie de o abordare proaspătă și de un mediu de lucru în care să învăț ceva nou. În rolul meu de lider, vreau să rămân consecventă principiilor care m‑au ghidat o viață întreagă, corectitudine, flexibilitate, determinare și căldură umană. Îmi doresc să fiu o sursă de inspirație, să rămân concentrată pe evoluția noastră ca echipă și să le fiu aproape. Eu nu pot să fiu altfel, nu joc un dublu rol, sunt o mare iubitoare de oameni. Vreau să cred că peste 10 ani, dacă ne întâlnim pe stradă, o să fie aceeași plăcere a revederii care se bazează pe respect și grija pe care ne‑am purtat‑o atunci când împărțeam același birou și multe, multe responsabilități.
În urmă cu trei ani, nu m‑aș fi gândit o secundă că o să lucrez într‑o corporație, în echipa de comunicare a unei companii din industria tutunului. Mă bucur că am privit lucrurile ca pe o provocare profesională și mi‑am dat voie să cred că mă pot reinventa. Sigur, în general, când simți cu toată ființa ta că poți să faci un lucru, înseamnă că este momentul potrivit. Și da, o dată la un deceniu, am făcut schimbări importante, chiar dacă a trebuit adesea să trec peste propriile temeri și să fac acest „salt în gol”. Am nevoie să știu cât de mult pot să evoluez, iar un strop de curaj face minuni.
Ideal ar fi ca la întrebarea aceasta să răspundă colegele mele, dar, ca o opinie personală, cred că suntem cu toții de acord, indiferent de industrie, că ușile nu ar trebui să mai scârțâie. Au trecut vremurile în care vorbeam cu tristețe despre zilele apăsătoare alături de unii „șefi”. Azi, mai mult decât oricând, cultura noastră în materie de dezvoltare personală și carieră s‑a schimbat. Vocile colegilor, indiferent de departament sau companie, trebuie să se audă, iar ideile trebuie să fie primite cu deschidere. La 42 de ani, din care 22 de activitate în comunicare, aleg să nu dețin adevărul absolut și să nu mai am certitudini. Prefer feedbackul onest și creativitatea colegilor. Cu atât mai mult cu cât aici, la Philip Morris România, suntem în plin proces de tranziție pentru a construi un viitor fără fum. Tot aici, #MakeHistory, brandul nostru de angajator, este expresia acestei schimbări. Transformarea companiei nu înseamnă doar o nouă categorie de produse, alternative mai bune la continuarea fumatului, ci şi o transformare internă, o schimbare a profilului companiei şi al angajaţilor.
Citește mai departe pe: Revistacariere.ro