Regiunile din sudul și sud-estul Europei, Italia, Ungaria, România, Bulgaria și Grecia, precum și sudul Turciei, se confruntă cu secetă, adesea însoțite de temperaturi ridicate, care au avut un impact negativ asupra potențialului de producție al culturilor de vară, se atrage atenția în ultimul raport al Comisiei Europene, care a plasat România la categoria statelor cu risc.
Mai puțină hrană pentru animale
În plus, Comisia atrage atenția asupra condițiilor în care se află pășunile din Italia, Bulgaria, sudul României, Ungaria și regiunile centrale ale Greciei care au o productivitate sub medie, cu posibil efect asupra costurilor din zootehnie.
„În Italia, Bulgaria, sudul României și Ungaria, pajiștile sunt afectate în special de deficitul de precipitații sau de secetă, iar efectele negative sunt exacerbate de temperaturile ridicate.( …) Începutul cald și secetos al lunii august în sudul și sud-estul României a fost întrerupt de episoade de precipitații slabe în a doua jumătate a lunii. Cu toate acestea, condițiile de secetă din aceste regiuni continuă să limiteze creșterea culturilor de vară. Perspectivele privind randamentul porumbului boabe au fost revizuite în scădere”, menționează specialiștii europeni.
Revizuire în minus la producția de orez
Nu în ultimul rând, specialiștii se așteaptă pentru orez la un randamente moderat sub medie în România, de 4,76 de tone pe hectar anul acesta, cu 2,8% sub media ultimilor ani. Aceasta în contextul în care, în lunile trecute, specialiștii mizau pe randamente record, de 5,2 tone la hectar. Am fi avut cea mai mare creștere a producției la hectar dintre statele membre, de 17% față de anul trecut și a doua cea mai mare creștere față de media ultimilor cinci ani, de 7,4%, după Grecia (plus 18%). În România, orezul se recoltează între 15 septembrie și 15 octombrie.