Titularul contractului cu numărul 1 milion activat pe piaţa concurenţială de electricitate este locuitor al judeţului Călăraşi și va beneficia de energie electrică gratuită timp de un an.
“Produsele Enel au fost reconfigurate în ultima perioadă, pentru a îndeplini cerințele consumatorilor moderni, care doresc o interacțiune mai simplă cu furnizorul de energie. Pentru a facilita interacțiunea cu clienții, abonamentele Enel sunt disponibile în orice moment, din orice punct din România, iar clienții pot derula online toate operațiunile pe site-ul www.enel.ro”, se arată în comunicat.
Potrivit ultimelor date ale ANRE, după primele trei luni ale acestui an, numărul celor care au trecut în piaţa concurenţială a crescut cu circa 175.000 şi a ajuns la aproape 1,19 milioane, potrivit datelor ANRE. Majoritatea sunt însă tot clienţi ai furnizorilor mari.
Furnizorii de ultimă instanţă sunt cei care au luat cea mai mare „felie” din noua piaţă, deci majoritatea consumatorilor casnici care au trecut pe concurenţial fie au schimbat doar contractul fie au ales ca furnizor tot un FUI. La finalul lunii martie, din cei aproape 1,19 milioane de consumatori din segmentul concurenţial, 1,06 milioane primesc energie de la un FUI (Electrica, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, CEZ, E.ON).
După anunţul de azi al Enel, rezultă că firma italiană este, de departe, furnizorul cu cei mai mulţi clienţi pe piaţa concurenţială
“Plasarea consumatorului în centrul preocupărilor noastre, precum şi inovarea pentru simplificarea vieţii clienţilor, ne-au ajutat să câştigăm încrederea acestora. Angajamentul nostru este să oferim clienţilor stabilitate, servicii cu valoare adăugată, într-un parteneriat pe termen lung cu un furnizor integrat de servicii de utilităţi. Suntem mândri să fim prima alegere a gospodăriilor din România pe piața concurențială de electricitate”, a declarat în comunicat Michele Abbate, Director General Enel Energie și Enel Energie Muntenia.
“Enel Energie și Enel Energie Muntenia au devenit în luna aprilie a anului trecut furnizori de gaze naturale pentru clienți rezidențiali, cu servicii care oferă consumatorilor casnici o experiență de utilizare mai simplă, predictibilitate, precum și avantajul de a avea un singur furnizor atât pentru energie electrică cât și pentru gaze naturale. Această poziționare strategică a permis companiei să creeze pachete avantajoase pentru furnizarea de gaz și electricitate, cu beneficii și oferte preferențiale pentru clienții Enel care aleg ambele servicii”, se arată în comunicat.
Mai mult de jumătate dintre clienţii Enel cu cont MyEnel din România au ales să primească factura în format electronic.
Enel este o companie energetică multinațională, activează în peste 30 de țări de pe cinci continente și are o capacitate instalată netă de producție de energie de circa 88 GW. Enel distribuie electricitate și gaze naturale printr-o rețea de peste 2 milioane km, are peste 72 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienți comparativ cu firmele europene din domeniu.
Enel este cea mai mare companie integrată de utilități din Europa după capitalizarea de piață și una dintre primele companii de electricitate de pe continent în ceea ce privește capacitatea instalată și EBITDA raportat.
Prezent pe piața din România încă din 2005, Enel este, în acest moment, unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile. Companiile Enel au 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 2,8 milioane de clienți, localizați cu preponderență în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție prin intermediul companiilor E-Distribuție.