Enel a convenit de principiu cu statul român să plătească dividende și în anii viitori, după ce plătit acum trei miliarde de lei– SAPE
Ministerul Economiei a anunțat azi că a ajuns la un acord cu compania Enel în sensul în care investitorul italian a fost de acord să plătească statului dividende de 502 milioane de lei, din rezultatul reportat al anilor anterior, după negocieri cu reprezentanții statului. Ulterior, Enel a anunțat că firmele pe care le controlează în România au plătit dividende tuturor acționarilor (deci inclusiv statului) în valoare totală de trei miliarde de lei, invocând faptul că acum cadrul de reglementare pentru activitatea sa în România este mai bun și permite companiilor să disponibilizeze banii către acționari.
În condițiile acestea, l-am întrebat despre situație pe Bogdan Stănescu, președintele Societății de Administrare a Participațiilor în Energie, entitatea statului care se ocupă de administrarea participațiilor minoritare. Stănescu a dezvăluit, suplimentar față de cele comunicate anterior de Ministerul Economiei și Enel, că firma italiană „a răspuns pozitiv și propunerii SAPE de a negocia și definitiva o politică de dividende pentru următorii ani, creând astfel o normalitate între acționari”.
Iată integral întrebătrile noastre și răspunsurile lui Bogdan Stănescu
Enel a anunțat că a plătit aceste dividende „în vedere contextul creat de noul cadru de reglementare, care definește un nivel minim de investiții, precum și poziția financiară curentă bună a companiilor, ca urmare a unei politici de management solide și prudente. Estimările actualizate ale fluxurilor de numerar sunt strict corelate cu noul cadru de reglementare”. În comunicatul Ministerului se arată că statul roman a negociat. Ce s-a negociat, punctual, cu Enel?
Pot să vă spun faptul că am apreciat deschiderea cu care noua conducere a ENEL România și-a tratat acționarii minoritari. De altfel, ei au răspuns pozitiv și propunerii SAPE de a negocia și definitiva o politică de dividende pentru următorii ani, creând astfel o normalitate între acționari. Discuțiile pe această temă cu oficialii ENEL sunt incipiente, si vor continua în următoarele luni, în vederea definitivării unui acord. Astfel, punem punct eventualelor situații litigioase care ar fi putea apărea pe viitor.
Termenii negocierilor sunt confidențiali. Pot să vă spun că, în urma mai multor întâlniri, toate părțile implicate au fost de acord că e în beneficiul tuturor să se realizeze distribuirea dividendelor.
Mai exact, a fost nevoie de o înțelegere a acționarilor pentru a conveni această procedură. Un alt punct negociat a fost totalul sumelor distribuibile. Respectiv, s-au achitat toate dividendele istorice disponibile în cont către toți acționarii. Și ultimul punct negociat au fost termenele realizării plăților.
Care era valoarea sumelor in litigiul, despre care acum inteleg ca a fost stins, dintre SAPE si Enel?
Sumele nu sunt stabilite de instanță, ci doar de AGA. Cererea de chemare în judecată nu era evaluabilă financiar. Prin urmare, dosarele nu a avut o cuantificare, pentru că ele au avut ca obiect- anularea hotărârilor adunării generale a acționarilor. Pentru că nu instanța decide ce sume se atribuie și cărui acționar. Ea poate, cel mult, să anuleze o decizie AGA, care ar obliga respectiva companie să reconvoace acționarii. Însă ei pot da aceeași decizie care a fost contestată inițial în instanță.
A avut Enel vreo solicitare punctuala adresata statului pentru a accepta sa plateasca aceste dividende? Daca da, care?
Întreaga decizie privind distribuirea dividendelor a fost o înțelegere de comun acord.
In ce litigii mai este implicata SAPE cu investitori străini din energie care sunt activi pe piata din Romania?
SAPE nu mai are alte litigii pe rol împotriva altor investitori străini din domeniul Energiei, care activează pe piața din România.