Enel a plasat pe piețe o emisiune de obligațiuni de patru miliarde de dolari

08 07. 2021
logo_enel_28029000

„În următorii ani vom asista la o accelerare puternică a investițiilor aliniate la ODD, ceea ce va reprezenta o pârghie esențială în crearea de valoare sustenabilă pe termen lung, pentru toată lumea”, a declarat directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli.

„În conformitate cu modelul nostru de business, care plasează sustenabilitatea în centrul alegerilor noastre, continuăm să accelerăm îndeplinirea obiectivelor de finanțare durabilă, cu o nouă tranzacție record, cu care atingem noi niveluri pe piețele de capital și care va finanța răscumpărarea a patru obligațiuni convenționale cu valoare nominală de 6 miliarde de dolari. Suntem ferm convinși că finanțarea durabilă va stimula consolidarea piețelor de capital sustenabile în următorii ani, plasând obiectivele legate de ODD și valoarea financiară în centrul structurii sale, înlocuind treptat instrumentele convenționale de finanțare”, a mai spus Alberto De Paoli.

Emisiunea este legată de realizarea obiectivului de sustenabilitate al Enel ce vizează reducerea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1), contribuind la Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 13 al Organizației Națiunilor Unite (Acțiune climatică), și este în conformitate cu cadrul de finanțare durabilă al Grupului (Cadrul).

Operațiunea a fost precedată de plasarea cu succes, în luna iunie, a unor obligațiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate, în trei tranșe, de 3,25 de miliarde de euro, și reprezintă cea mai mare tranzacție asociată obiectivelor de sustenabilitate de pe piețele de capital pentru instrumente cu venit fix, precum și cea mai mare tranzacție de finanțare sustenabilă a anului de pe aceste piețe realizată până în prezent de un emitent corporate.

Obligațiunile sunt garantate de Enel, iar emisiunea a fost suprasubscrisă de trei ori, înregistrând oferte de circa 12 miliarde de dolari și o participare importantă din partea investitorilor responsabili social (SRI), permițând Grupului Enel să-și diversifice baza de investitori.

Veniturile rezultate ar urma să finanțeze răscumpărarea a patru emisiuni de obligațiuni convenționale ale Enel Finance International NV, cu o valoare nominală totală de 6 miliarde de dolari, ca parte a planului Grupului de a accelera realizarea obiectivelor privind ponderea surselor de finanțare duraiblă în datoria totală brută a Grupului, setată la 48% în 2023 și peste 70% în 2030.

Tranzacția este conformă cu Cadrul actualizat în ianuarie 2021, care integrează pe deplin sustenabilitatea în programul global de finanțare al Grupului. Cadrul este aliniat cu „Principiile obligațiunilor asociate obiectivelor de sustenabilitate” ale Asociației pieței de capital internaționale (ICMA) și cu „Principiile de împrumut asociat obiectivelor de sustenabilitate” ale Asociației pieței împrumuturilor (LMA), verificate de Vigeo Eiris.

În conformitate cu Cadrul, cele patru tranșe ale obligațiuni sunt legate de Indicatorul cheie de performanță (KPI) privind valoarea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1) la nivel de grup, măsurat în grame de CO2eq pe kWh, contribuind la realizarea Obiectivul de Dezvoltare Durabilă nr. 13 al Organizației Națiunilor Unite.

În acest sens, în octombrie 2020, Enel a anunțat o revizuire a țintei de reducere până în 2030 a emisiilor directe de gaze cu efect de seră în Scopul 1, până la un nivel cu 8% mai scăzut față de 2017, ceea ce ar însemna o valoare de 82g CO2eq / kWh. Ținta este certificată de inițiativa Science Based Targets (SBTi) ca fiind eficientă în efortul de limitare a încălzirii globale la 1,5°C peste nivelurile preindustriale.

Planul pentru 2030 include, de asemenea, un obiectiv privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (Scopul1), cantitate măsurată în grame de CO2eq/kWh, egală sau mai mică de 148gCO2eq/kWh, până în 2023. Scopul final vizează decarbonizarea completă a mixului energetic al Enel până în 2050.

Emisiunea este structurată în urmatoarele patru tranșe:

• 1.250 milioane de dolari la o rată fixă de 1,375%, cu data alocării stabilită pentru 12 iulie 2021 și maturitate la 12 iulie 2026:
– prețul de emisiune a fost stabilit la 99,510%, iar randamentul efectiv la scadență este egal cu 1,477%;
– rata dobânzii va rămâne neschimbată până la scadență, sub rezerva realizării unui obiectiv de performanță durabilă (SPT – Sustainability Performance Target) egal sau mai mic decât 148gCO2eq/kWh, începând cu 31 decembrie 2023;
– dacă SPT nu este atins, se va aplica un mecanism de creștere a ratei cu 25 puncte de bază (bps), începând cu prima perioadă de dobândă ulterioară publicării raportului emis de un expert terț cu privire la emisiile directe de gaze cu efect de seră și metodologia de măsurare a emisiilor de CO2eq aplicate de Grup;
• 1.000 de milioane de dolari la o rată fixă de 1,875%, cu data alocării stabilită pentru 12 iulie 2021 și maturitate la 12 iulie 2028:
– prețul de emisiune a fost stabilit la 99,596%, iar randamentul efectiv la scadență este egal cu 1,937%;
– rata dobânzii va rămâne neschimbată până la scadență, sub rezerva realizării unui SPT egal sau mai mic decât 148gCO2eq/kWh, începând cu 31 decembrie 2023;
– dacă SPT nu este atins, se va aplica un mecanism de creștere a ratei cu 25 puncte de bază (bps), începând cu prima perioadă de dobândă ulterioară publicării raportului emis de un expert terț cu privire la emisiile directe de gaze cu efect de seră și metodologia de măsurare a emisiilor de CO2eq aplicate de Grup;
• 1.000 de milioane de dolari la o rată fixă de 2,250%, cu data alocării stabilită pentru 12 iulie 2021 și maturitate la 12 iulie 2031:
– prețul de emisiune a fost stabilit la 99,378%, iar randamentul efectiv la scadență este egal cu 2,320%;
– rata dobânzii va rămâne neschimbată până la scadență, sub rezerva realizării unui SPT egal sau mai mic decât 148gCO2eq/kWh, începând cu 31 decembrie 2023;
– dacă SPT nu este atins, se va aplica un mecanism de creștere a ratei cu 25 puncte de bază (bps), începând cu prima perioadă de dobândă ulterioară publicării raportului emis de un expert terț cu privire la emisiile directe de gaze cu efect de seră și metodologia de măsurare a emisiilor de CO2eq aplicate de Grup;
• 750 de milioane de dolari la o rată fixă de 2,875%, cu data alocării stabilită pentru 12 iulie 2021 și maturitate la 12 iulie 2041:
– prețul de emisiune a fost stabilit la 99,769%, iar randamentul efectiv la scadență este egal cu 2,957%;
–  rata dobânzii va rămâne neschimbată până la scadență, sub rezerva realizării unui SPT egal sau mai mic decât 82CO2eq/kWh, începând cu 31 decembrie 2030;
– dacă SPT nu este atins, se va aplica un mecanism de creștere a ratei cu 25 puncte de bază (bps), începând cu prima perioadă de dobândă ulterioară publicării raportului emis de un expert terț cu privire la emisiile directe de gaze cu efect de seră și metodologia de măsurare a emisiilor de CO2eq aplicate de Grup.

Pe lângă această tranzacție, EFI a semnat cu patru bănci noi tranzacții de tip swap pe valute încrucișate, de asemenea legate de obiective de sustenabilitate, pentru a acoperi riscul privind rata de schimb valutar dolar-euro și riscul de dobândă. Caracteristica notabilă a acestor instrumente derivate este angajamentul contrapărților de a realiza SPT-uri specifice și ambițioase, ceea ce implică fie o reducere fie o penalitate aplicată costului tranzacției, în funcție de capacitatea fiecărei contrapărți de a-și îndeplini SPT-ul aferent.

După această strategie de hedging, emisiunea, a cărei durată medie este de aproximativ 10 ani, are un cost de aproximativ 0,7%, în moneda euro.

Emisiunea de obligațiuni și Oferta au fost susținute de un sindicat de bănci, iar co-subscriitori principali au fost Barclays, BNP Paribas, Bank of America, Citigroup, Credit Agricole, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan, Mizuho, Morgan Stanley, Société Générale și SMBC.

Având în vedere caracteristicile sale, emisiunii i s-a atribuit un rating provizoriu de BBB + de către Standard & Poor’s, A- de către Fitch și Baa1 de către Moody’s.