Enel a prezentat un nou concept de staţii de încărcare electrice smart cu care va împânzi Italia. Are în plan instalarea a 14.000 până în 2022

21 09. 2018
mobilita_elettrica_46813400

Divizia de soluţii inteligente a grupului Enel, Enel X, lansată în noiembrie 2017, a prezentat noile soluţii de încărcare inteligentă a maşinilor electrice, staţii inteligente atât pentru consumatori comerciali mari şi mici, cât şi pentru cei rezidenţiali. Denumită “Juice Family”, familia de staţii electrice va fi instalată mai întâi în Italia, pentru ca pe viitor staţiile să fie aduse în celelalte pieţe pe care Enel operează, deci inclusiv în România. Mai mult, famila conţine şi un produs denumit “Juice Lamp”, un stâlp de iluminat public, cu LED, care conţine şi două prize de încărcare a maşinilor electrice , şi un sistem de supraveghere video şi de măsurare a calităţii aerului.

Toate produsele din această gamă pot fi folosite şi prin intermediul unei aplicaţii instalate pe telefonul mobil, iar plata se poate face cu cardul, inclusiv, contactless.

Staţia pentru acasă costă 990 de euro, inclusiv costurile de instalare.

Grupul Enel are deja semnate contracte de instalare pentru 4.300 de staţii de încărcare electrică în Italia, cu firme din comerţ şi industrie şi cu instituţii publice. Compania instalează între 60 şi 80 de staţii pe săptămână, iar până acum au fost instalate 680 de staţii.

În plus, Enel X este şi parte într-un proiect finanţat de Comisia Europeană, prin care să se instalaeze staţii de încărcare rapidă pe şoselele principale din Italia. Până la sfârşitul acestui an, programul prevede amplasarea a 180 de staţii, 100 fiind deja instalate până acum.

Compania caută acum parteneri ca centre comerciale, restaurante, hoteluri, săli de sport şi a iniţiat un program experimental prin care va oferi gratis instalarea şi mententanţa staţiilor, cu condiţia punerii la dispoziţie a spaţiilor de parcare, timp de opt ani. De asemenea, Enel X va oferi autorităţilor locale din Italia studii de mobilitate electrică şi va acoperi costurile de instaare şi mentenanţă a infrastructurii de încărcare. În materie de mobilitate electrică, Enel derulează un program pe termen lung, lansat anul trecut, care prevede instalarea a 14.000 de staţii până în anul 2022 în Italia, în care va investi circa 300 de milioane de euro.

“Provocarea noastră este tranziţia energetică, cu energia electrică drept vector principal al decarbonizării tuturor sectoarelor industriale, în primul rând al transporturilor”, a declarat Francesco Starace,  CEO al grupului Enel, cu ocazia lansării noii familii de soluţii de încărcare electrică.

Oficialii Enel X au arătat că mobilitatea electrică ser va extinde pe fondul creşterii vânzărilor de maşini electrice. Potrivit datelor prezentate de ei, acum în lume circulă deja 4 milioane de maşini electrice, iar numărul va creşte exponenţial, în măsura în care producătorii auto au anunţat investiţii globale de 250 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea vehiculelor electrice. În Italia, vânzările de vehicule electrice s-au dublat în ultimul an, ajungând la 6.000 de unităţi.

Enel este o companie energetică multinațională, este cea mai mare companie de utilități din Europa după capitalizarea de piață și una dintre primele companii de electricitate de pe continent în ceea ce privește capacitatea instalată și EBITDA raportat. Grupul Enel activează în peste 30 de țări de pe cinci continente și are o capacitate instalată netă de producție de energie de circa 88 GW. Enel distribuie electricitate și gaze naturale printr-o rețea de peste 2 milioane km, are peste 72 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienți comparativ cu firmele europene din domeniu..

Prezent pe piața din România încă din 2005, Enel este, în acest moment, unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile. Companiile Enel au 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 2,8 milioane de clienți, localizați cu preponderență în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție prin intermediul companiilor E-Distribuție.