„Cu această linie de credit inovatoare, progresăm în direcţia obţinerii de finanţare sustenabilă legată de realizarea obiectivelor de decarbonizare ale grupului, în conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. Apariţia de instrumente financiare care răsplătesc comportamentul responsabil faţă de mediu este o confirmare suplimentară a validităţii ecuaţiei care leagă sustenabilitatea de crearea de valoare. Privind în viitor, instrumente de acest tip vor fi utilizate din ce în ce mai mult pentru implementarea strategiei de finanţare a grupului”, a declarat Alberto De Paoli, directorul financiar al Enel.
Noua linie de credit şi primul program mondial de obligaţiuni legate de ODD, lansat de Enel în septembrie, sunt destinate să extindă şi să diversifice sursele de finanţare sustenabilă ale Enel. Această nouă abordare a finanţării face parte din strategia de creare a valorii prin integrarea ODD în modelul de afaceri al grupului, strategie care a contribuit la creşterea Enel şi la reducerea profilului său de risc, potrivit News.ro.
În Planul Strategic actual, Enel s-a concentrat pe crearea de valoare prin opţiuni de business care susţin îndeplinirea următoarelor patru ODD: ODD 7 „Energie curată şi la preţuri accesibile”, cu majorarea capacităţii de producţie din surse regeneranile cu peste 11,6 GW; ODD 9 „Industrie, inovaţie şi infrastructură”, cu peste 46,9 milioane de contoare inteligente instalate şi investiţii de 5,4 miliarde de euro în inovare şi digitalizare; ODD 11 „Oraşe şi comunităţi durabile”, cu investiţii în segmentul de retail şi noi servicii de energie cu accent pe electrificarea unor domenii de activitate, al căror obiectiv este de a ajunge, printre altele, la o capacitate însumată de 9,9 GW pentru echilibrarea reţelelor prin managementul consumului şi 455.000 de puncte de încărcare pentru vehiculele electrice; ODD 13 „Acţiune climatică”, cu un angajament de reducere a emisiilor de dioxid de carbon la mai puţin de 0,350 kg / kWheq în 2020 şi de decarbonizare completă până în 2050.
Noua linie de credit pusă la dispoziţie de către UniCredit este destinată să răspundă nevoilor curente de finanţare ale Enel şi este legată de capacitatea Grupului de a atinge, până la 31 decembrie 2021, o pondere a energiei regenerabile (pe o bază consolidată) egală sau mai mare de 55% din capacitatea totală de generare instalată. La 30 iunie 2019, nivelul era deja de 45,9%.