Vineri, Enel a acceptat să-şi vândă participaţia de 66% în Slovenske Elektrarne fondului de investiţii în energie EPH pentru 750 milioane de euro (812,7 milioane de dolari).
Conform acordului, în primă fază Enel va obţine 150 milioane de euro iar EPH va deţine 33% din SE. Restul de 33% alături de ultima parte din preţul de achiziţie va fi transferat la un an după finalizarea centralei Mochovce. În a doua fază a tranzacţiei, Guvernul slovac ar putea prelua 17% din SE.
Declaraţia lui Vazil Hudak a fost făcută în urma semnării unui memorandum de înţelegere între Slovacia şi Enel Produzione privind participaţia deţinută de compania italiană de utilităţi Enel în SE. ‘Memorandumul stabileşte două tipuri de opţiuni ale statului pentru obţinerea unei participaţii suplimentare. Prima este opţiunea de a achiziţiona acţiuni în următoarele şase luni, după lansarea reactoarelor trei şi patru de la centrala nucleară Mochovce. Apoi dreptul de preemţiune prin care va putea fi achiziţionată integral Slovenske Elektrarne’, a explicat Hudak.
Premierul slovac Robert Fico a anunţat duminică că statul poate achiziţiona încă 17% din SE în următoarele şase luni, după finalizarea tuturor autorizaţiilor pentru Mochovce. Astfel, autorităţile de la Bratislava ar putea deveni acţionar majoritar, cu o participaţie de 51% în compania slovacă de utilităţi, de la 34% în prezent.
La sfârşitul anului trecut, EPH deţinea active în valoare de 10,26 miliarde de euro. Fondul EPH cuprinde companii din Cehia, Slovacia, Germania, Italia, Marea Britanie şi Polonia, inclusiv operatorul slovac de transport Eustream.
Enel a anunţat anterior că vânzarea participaţiei la Slovenske Elektrarne face parte dintr-un plan destinat reducerii datoriilor cu şase miliarde de euro.
Grupul Enel a cumpărat participaţia la Slovenske Elektrarne în 2006, cu suma de 839 de milioane de euro. Slovenske Elektrarne are peste 4.000 de angajaţi şi, în 2014, a realizat un profit net de 170 milioane de euro. Comparativ, în primele nouă luni ale acestui an, Enel a realizat un profit net de 2,089 miliarde de euro şi venituri de 56 de miliarde de euro.
În România, Enel deţine 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% în Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie şi 100% din acţiunile Enel România. Aceste companii care gestionează o reţea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%), care vând aproximativ 9 TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii.