O asociaţie de proprietari din Voluntari s-a plâns de existenţa unor clauze abuzive în contractul standard de furnizare a energiei electrice: în cazul în care consumatorii doreau să denunţe anticipat contractele, aceştia trebuiau să notifice cu 30 de zile înainte şi să plătească celeilalte părţi suma de 400 de lei pentru fiecare lună pentru care operează denunţarea contractului, potrivit ANPC.
Direcţia Generală de Control şi Supraveghere a Pieţei a desfăşurat un control privind aspectele sesizate.
„Legislaţia specifică desfăşurării activităţii din domeniu nu prevede posibilitatea ca SC Enel Energie Muntenia SA să denunţe unilateral contractul, existând situaţii limitative în care furnizorul este îndreptăţit să rezilieze din iniţiativa sa contractul de furnizare a energiei electrice.În timpul desfăşurării controlului, Enel Energie Muntenia SA a prezentat trei contracte de furnizare energie electrică incheiate de către Enel Energie Muntenia SA cu Asociaţii de Proprietari, respectiv trei contracte de furnizare energie electrică încheiate cu consumatori persoane fizice. În urma controlului s-a constatat că acea clauză de denunţare era menţinută, fiind modificate doar termenele aferente notificării şi sumele datorate in caz de denunţare anticipată”, se arată într-un comunicat al ANPC.
„Concluziile controlului au fost acelea că SC Enel Energie Muntenia SA utilizează o practică comercială agresivă. Operatorul economic impunea consumatorilor să rămană captivi în contractul de furnizare a energiei electrice, pe toată durata contractuală. SC Enel Energie folosea o poziţie de forţă, o influenţă nejustificată faţă de consumatori, putând limita libertatea de alegere ăi comportamentul consumatorilor de a denunţa contactul de furnizare a energiei electrice. S-a constatat incalcarea prevederilor legii 363/2007 modificată, operatorul economic fiind sancţionat cu amendă contravenţională”, se mai arată în comunicatul ANPC.
Enel este cel mai mare furnizor şi distribuitor de energie electrică din România, alimentând zonele Banat, Dobrogea, şi Bucureşti-Ilfov.
Ce spune Enel
Compania a transmis redacţiei ECONOMICA.NET punctul său de vedere referitor la această situaţie. Îl prezemtăm integral:
Clauza considerată de către ANPC agresivă, nu abuzivă, așa cum a fost preluat greșit în unele materiale, se referă strict la contractele încheiate pe piața liberă cu clienți persoane fizice. Aceste clauze nu se aplică și nici nu sunt incluse în contractele standard încheiate cu clienții casnici de pe piața reglementată (piață la care se raportează peste 90% din clienții noștri casnici).
Penalitatea la care face referire comunicatul ANPC reflectă costurile adiționale pe care compania Enel Energie Muntenia le-ar putea avea dacă clientul rezidențial pe piața liberă decide să înceteze acest contract înainte de termen. Principiul reciprocității se aplică, iar în aceste contracte de pe piața concurențială există aceeași penalitate pentru furnizor, dacă acesta decide să înceteze contractul înainte de termen.
Respectăm decizia ANPC și vom modifica acest tip de clauză în contractele destinate clienților rezidențiali pe piața liberă. În același timp, ar fi necesară o decizie ANPC care să aplice această regulă tuturor furnizorilor care activează pe piața concurențială de pentru clienții rezidențiali.