Enel ar putea aduce fibră optică în casele clienţilor RCS&RDS

Economica.net
22 11. 2016
new_64970000

Grupul italian Enel, care asigură distribuţia de energie electrică în sudul Munteniei, Banat şi Dobrogea analizează posibilitatea ca, după experienţa similară din Italia, să instaleze o reţea de fibră optică care să deservească inclusiv persoanele fizice căroara le furnizează energie electrică.

Dacă o va şi face, compania italiană răspunde astfel celor de la RCS&RDS, care vrea să-i „fure” din clienţi pe zona de energie, în cea mai „bună” zonă a italienilor: Bucureştiul.

„Avem trei mari rețele de distribuție în trei zone din România, astfel că, la nivel teoretic conceptul de comunicații în bandă largă și interconectivitate s-ar putea aplica și în România, la fel ca în celălalte țări unde avem rețele de distribuție”, a declarat directorul general al grupului Enel, Francesco Scarace, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor pe această temă.

„Am analizat această temă și vom încerca să clarificăm dacă avem în România aceeași situație care s-a regăsit în Italia, unde, în anumite zone exista o necesitate, o lipsă, astfel că un nou jucător putea să aducă valoare adăugată. Nu suntem siguri că România se află în aceeași situație, pentru că, cel puțin după primele analize, în special partea urbană a României are sisteme cu performanțe foarte bune. Așa că posibilitatea există, în principiu, dar este posibil ca locul să fie deja ocupat. Vom afla în următoarele luni”, a spus Scarace.

Enel a avut un astfel de proiect şi în Italia. În vara acestui an, compania a început să contruiască o reţea de fibră optică în Veneţia, paralelă cu cea de distribuţie a energiei, pe care o are deja, parte a unui program naţional al guvernului italian. Enel a precizat că nu va deveni un operator telecom, ci va pune la dispoziţie această reţea operatorilor telecom care vor dori să ofere servicii de comunicaţii de date de mare viteză.

În cazul în care Enel va decide să ofere servicii de internet în zonele sale de distribuţie a energiei electrice din România, acesta va fi şi un răspuns pe care italienii îl dau companiei RCS&RDS, cel mai mare furnizor de comunicaţii fixe din România.

Grupul telecom vrea să se extindă şi pe segmentul furnizării de energie electrică pentru consumatorii casnici, în sistem de piaţă concurenţială şi, încă de la începutul acestui an, a lansat oferte în acest sens pentru clienţii din Bucureşti, care sunt acum deserviţi de Enel. Cei de la RCS&RDS au o strategie destul de agresivă în acest sens, venind cu preţuri mai mici (în special pentru cei care sunt clienţi ai RCS pentru serviciul de internet şi/sau telefonie) decât cele pe care Enel le practică acum, în sistem reglementat de stat, în încercarea de a fura din clienţii companiei italiene.

Enel controlează trei dintre cele opt zone de distribuţie a energiei electrice din România (Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea) şi asigură furnizarea de energie electrică în regim reglementat, pentru 2,8 milioane de clienţi casnici, din cei circa 8 milioane câţi sunt în România.

Potrivit ultimelor date anunţate, RCS & RDS are în prezent două milioane de conexiuni active la internet fix, persoane fizice şi juridice, peste 99% broadband, şi 2,7 milioane de clienţi la serviciile TV, fiind cel mai mare operator de comunicaţii fixe din România,