Enel a scos la vânzare anul trecut participaţiile sale la companiile din Slovacia şi România în cadrul unui plan destinat reducerii datoriilor pentru a putea susţine investiţiile şi dividendele. Recent, însă, Enel a hotărât să oprească procesul de vânzare a activelor sale de distribuţie din România, dar a decis să continue cu vânzarea activelor Enel din Slovacia.
Potrivit Bloomberg, Enel şi consilierii săi financiari analizează, în prezent, posibilitatea vânzării operaţiunilor upstream din Algeria, Egipt şi Italia. În plus, compania este interesată şi de vânzarea activelor sale de energie regenerabilă din Portugalia, active pentru care ar putea primi până la 500 milioane de euro. Sursele au precizat însă că, deocamdată, nu a fost luată nicio decizie finală iar compania ar putea să opteze pentru păstrarea acestor active.
În replică, un purtător de cuvânt de la Enel a informat că societatea analizează mai multe posibile vânzări de active, adăugând că tranzacţiile mici şi mijlocii vor fi o parte integrantă a oricărei activităţi, scrie Agerpres.
Vânzarea activelor Enel face parte dintr-un program mai larg de vânzări de active în valoare de şase miliarde de euro, început în 2013, şi care vizează reducerea datoriilor Enel. Până în prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro. Activele din Slovacia, împreună cu alte active non-strategice, ar urma să contribuie cu peste 4,4 miliarde de euro la acest program.
Activele Enel din România (64,4% în Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% în Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie şi 100% din acţiunile Enel România) reprezintă companii care gestionează o reţea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%), care vând aproximativ 9 TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii.