Enel exclude vânzarea subsidiarei sale din Slovacia către firme din Rusia

Grupul italian Enel SpA va interzice accesul potenţialilor cumpărători ruşi la vânzarea companiei de utilităţi Slovenske Elektrarne, o tranzacţie evaluată la 3,6 miliarde de dolari, pe fondul presiunilor UE referitoare la criza din Ucraina, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - joi, 07 aug. 2014, 07:33
Enel exclude vânzarea subsidiarei sale din Slovacia către firme din Rusia

Slovenske Elektrarne, unde Enel deţine o participaţie de 66%, este cel mai mare furnizor de electricitate din Slovacia. Compania operează patru reactoare nucleare şi încă două sunt în construcţie.

Cea mai mare companie de utilităţi din Italia a exclus un acord de vânzare a operaţiunilor către firmele din Rusia, inclusiv Rosatom Corp, deţinută de stat, susţin sursele.

Enel a luat această decizie în urma temerilor UE privind vânzarea activelor strategice de infrastructură către companii din Rusia, care deja furnizează Europei energie.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze informaţia iar un purtător de cuvânt al Enel a afirmat că procesul de vânzare al Slovenske Elektrarne AS este în desfăşurare dar nu a dat publicităţii numele firmelor interesate. Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Rosatom a anunţat că firma rusă nu desfăşoară negocieri cu Enel privind vânzarea activelor din Slovacia.

Sursele susţin că Enel caută un cumpărător din Europa sau China pentru participaţia majoritară în Slovenske Elektrarne, chiar dacă Rosatom ar fi un cumpărător logic deoarece firma construieşte reactoare nucleare.

Anul trecut, Enel a obţinut 1,3 miliarde de dolari din vânzarea participaţiei deţinute în producătorul de gaze naturale SeverEnergia companiei petroliere ruse Rosneft, afectată în prezent de sancţiunile impuse de SUA.

Luna trecută, Enel a anunţat că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România.

Profitul net ajustat al Enel a scăzut în primul semestru din 2014 cu 4,8%, la 1,57 miliarde de euro, depăşind estimările analiştilor, de 1,49 miliarde de euro.

Datoria netă a urcat cu 8,5%, la 43,1 miliarde de euro la 30 iunie, de la 39,7 miliarde de euro la 30 decembrie.

În România, compania italiană deţine trei foste filiale ale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv Bucureşti, în Banat şi în Dobrogea.

Te-ar mai putea interesa și
Adevăratul cost al fenomenelor meteorologice extreme, reflectat în economia lumii. Cât de mult afectează pasivitatea PIB-ul global?
Adevăratul cost al fenomenelor meteorologice extreme, reflectat în economia lumii. Cât de mult afectează pasivitatea ...
Fenomenele meteorologice extreme devin tot mai frecvente de la un an la altul și acaparează un număr semnificativ de țări, efectele asupra economiei fiind devastatoare, în special în statele......
Mașina cu hidrogen produsă în România. Ce poate să facă și cum arată. Specificații și FOTO
Mașina cu hidrogen produsă în România. Ce poate să facă și cum arată. Specificații și FOTO
O maşină experimentală alimentată cu hidrogen este unul dintre exponatele prezentate publicului la standurile primei ...
Ungaria va avea o redresare spectaculoasă a economiei în 2025 – Viktor Orban
Ungaria va avea o redresare spectaculoasă a economiei în 2025 – Viktor Orban
Creşterea economiei Ungariei va accelera substanţial în primul semestru din 2025, în urma aşteptatului boom din domeniul ...
Ciolacu, despre modificarea pragului de impozitare la microîntreprinderi: Nu vom pierde bani din PNRR. Decizia va fi luată după ce voi discuta în coaliţie, direct cu preşedintele PNL
Ciolacu, despre modificarea pragului de impozitare la microîntreprinderi: Nu vom pierde bani din PNRR. Decizia va fi luată ...
Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că o decizie privind modificarea pragului de impozitare la microîntreprinderi ...