Proiectul de extindere a capacităţii fabricii 3Sun a Enel este în special relevant în condiţiile în care UE caută să accelereze trecerea la regenerabile şi să stopeze dependenţa de gazul rusesc. De asemenea, proiectul este sprijinit de premierul italian Giorgia Meloni, care s-a angajat să sporească folosirea energiei regenerabile în sudul ţării, mai puţin dezvoltat.
Până acum, ajutorul practic pentru proiectul care va crea aproximativ 1.000 de locuri de muncă a venit de la Uniunea Europeană. Au fost acordate 188 milioane de euro din totalul investiţiei de 600 milioane de euro, iar Enel va furniza restul, după ce în ianuarie Enel Green Power, divizia de energie regenerabilă a companiei de utilităţi, a decis extinderea fabricii sale din Sicilia.
Producţia Chinei va fi probabil mai ieftină, susţine Enel, deşi compania vrea să reducă decalajul. De asemenea, Enel crede că panourile sale solare sunt mai bune şi până în 2023 fabrica 3Sun va fi cel mai mare producător din UE de panouri solare bifaciale de înaltă performanţă.
Cu ajutorul noii celule solare dezvoltată de Enel Green Power, panourile cu două feţe vor putea captura lumina soarelui pe două suprafeţe şi vor converti în energie 30% din lumina soarelui, faţă de o eficienţă medie de aproximativ 20%.
„Panourile noastre costă puţin mai mult, dar au o eficienţă mai ridicată, o durată de viaţă mai îndelungată şi se degradează mai puţin decât cele cu tehnologie chineză”, a afirmat Eliano Russo, şeful fabricii 3Sun din Catania.
Analiştii susţin că fabricile, cum ar fi cea a Enel, sunt cruciale pentru reducerea dependenţei Europei de China şi pentru ca ambiţiile Europei de a spori folosirea energiei solare să nu o facă şi mai dependentă.
Datele Eurostat arată că aproximativ trei sferturi din panourile solare din Europa vin din China.
Obiectivul UE este de a ajunge până în 2030 la aproape 600 GW de energie solară. Grupul SolarPower Europe estimează că panourile solare instalate anul acesta vor genera cel puţin 40 GW iar creşterea va depăşi 270 GW până în 2025.
Russo susţine că Europa trebuie să ajungă la o capacitate anuală de producţie de panouri solare de 20 GW în următorii trei ani, dacă vrea să evite dependenţa excesivă de China.
În prezent, fabrica din Sicilia are o capacitate de producţie de panouri solare de aproximativ 200 MW pe an, urmând ca până în 2024 să ajungă la 3 GW.
Enel nu îşi limitează ambiţiile la Europa, deşi a informat că minimum 50% din producţia din Sicilia va fi pentru continent. Compania construieşte o facilitate similară în SUA şi apreciază că piaţa din America Latină este extrem de promiţătoare pentru panourile sale solare.
Până acum, China nu produce în Italia.
Ministrul italian al Energiei şi Mediului, Gilberto Pichetto Fratin, a declarat că dominaţia Chinei trebuie verificată şi nu a exclus acordarea de sprijin public pentru proiectele de energie solară din Italia, dacă respectă reglementările UE privind ajutorul de stat.