Grupul italian Enel studiază posibilitatea de a vinde din activele pe care le deţine în România, potrivit presei din Peninsulă. Grupul ar fi făcut şi o evaluare a activelor care ar putea fi vândute, care ar fi de circa un miliard de euro, ceea ce arată că Enel nu va ieşi de pe piaţa din România, ci probabil va vinde unele pachete minoritare.
Presa italiană dă şi câteva nume de investitori interesaţi de activele scoase la vânzare de Enel: fondurile de investiţii Macquarie, GIC (Singapore) şi Wren House, fon de investiţii din Kuweit specializat în infrastructură.
Grupul italian a refuzat să comenteze.
Presa italiană aminteşte de tentativa grupului de utilităţi de a vinde afacerile din România în perioada 2014-2015, pe fondul dorinţei acţionarilor companiei de a reduce gradul de îndatorare al companiei, dar ţinta de reducere a fost atinsă fără să se mai înstrăineze afacerile din România.
UPDATE: Tranzacţia ar viza pachete minoritare de acţiuni
Surse din piaţa românească de energie spun că tranzacţia, dacă se va face, presupune de fapt vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni la companiile pe care Enel le controlează în România. „Totul a pornit de la intenţia celor de la Fondul Proprietatea de a lichidiza pachetele lor minoritare. A apărut interes din partea mai multor fonduri de investiţii şi de pensii, care au spus că ar dori să cumpere mai mult decât pachetele FP la aceste companii, dar cu menţiunea ca Enel să rămână acţionar majoritar şi să administreze aceste companii. Fondurile ar vrea să facă un plasament cu un nivel scăzut de risc în companiile Enel, nu să le admninistreze”, ne-au spus sursele noastre.
Acum doi ani, FP a anunţat că a demarat procedurile de vânzare a participaţiilor minoritare la companiile Enel, dar până acum nu s-a concretizat încă nimic.
“Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom Sucursala Bucureşti, în calitate de Administrator de Investiţii al Fondul Proprietatea S.A. (“Fondul”) doreşte să informeze acţionarii că a demarat o procedură competitivă ce poate conduce la posibile vânzări ale participaţiilor Fondului în următoarele societăţi: E-Distribuţie Muntenia S.A (fosta ENEL Distribuţie Muntenia S.A), E-Distribuţie Banat (fosta Enel Distribuţie Banat S.A), E-Distribuţie Dobrogea (Fosta Enel Distribuţie Dobrogea S.A), Enel Energie S.A., Enel Energie Muntenia (toate denumite în mod colectiv “Enel România), precum şi Engie România, toate participaţiile menţionate anterior reprezentând 18,93% din valoarea activului net al Fondului la data de 31 iulie 2017”, se arată în comunicatul Fondului Proprietatea, emis în aprilie 2017.
Enel în România
Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piața din România din 2005. Enel are aproximativ 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 3 milioane de clienți. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție.
Enel este o companie energetică multinațională, integrată pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile. Enel este una dintre cele mai mari companii de utilități din Europa după capitalizarea de piață și una dintre primele companii de electricitate de pe continent în ceea ce privește capacitatea instalată și EBITDA raportat. Grupul Enel activează în peste 30 de țări din lume, având o capacitate instalată netă de producție de energie de circa 89 GW. Enel distribuie electricitate printr-o rețea de peste 2,2 milioane de kilometri, are circa 73 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienți comparativ cu firmele europene din domeniu. Divizia de energii regenerabile Enel Green Power operează unități de producție cu o capacitate instalată de 43 GW din surse eoliene, solare, geo-termale și hidro în Europa, cele două Americi, Africa, Asia și Australia.